Kokkolan talous kohenee ensi vuonna, mutta veroprosenttia ei olla laskemassa

Suurimpana riskinä on sote-menojen kasvu.

budjetit
Kuvassa Kokkolan vaakuna
Heini Holopainen / Yle

Kokkolassa verotus säilynee vuonna 2019 nykyisellä tasolla. Kaupunginjohtaja Stina Mattilan perjantaina esittelemä talousarvioehdotus lähtee siitä, että tuloveroprosentti pysyisi 21,75:ssä. Myös kiinteistöverot on tarkoitus pitää ennallaan.

Verotuloilla ennakoidaan saatavan kaupungin kassaan vajaat 199 miljoonaa euroa. Synkkiä pilviä budjettiraamille aiheuttavat kuitenkin sosiaali- ja terveysyhtymä Soiten vuoden aikana heikentyneet talousluvut.

– Viime viikkojen tieto siitä, että valtio ottaa kunnilta vielä 100 miljoonaa euroa verotuloja ja uutiset Soiten ensi vuoden talousarviosta vahvistavat käsitystä, että tuloveroprosenttia ei voi laskea ensi vuonna, kertoo kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Kaupungin mukaan tuloveroprosentin alentaminen voisi olevan realistista vasta vuonna 2020.

Kokkola investoi maltillisesti

Kokkola investoi ensi vuonna selvästi tätä vuotta vähemmän. Suurimmat kohteet ovat Chydeniuksen koulun ja paloaseman rakentaminen. Molemmat toteutetaan leasing-rahoituksella.

Kaupunki varaa lisäksi 700 000 euroa koulujen ja päiväkotien jatkosuunnitteluun ja toteutukseen.

Listalla ovat muun muassa Isokylän monitoimitalon laajennus, Ykspihlajan koulun ja päiväkodin suunnittelu, lukioiden yhdistäminen ja Hakalahden, Jokilaakson ja Halkokarin koulujen esiselvitys. Donnerskan koulun peruskorjaukseen on osoitettu lisäksi 350 000 euroa.

Kaupungintaloa peruskorjataan ensi vuonna runsaalla 4 miljoonalla eurolla. Teiden rakentamiseen ja kunnossapitoon on varattu 3,7 miljoonaa euroa. Kiinteistöjä korjataan 2,1 miljoonalla.

Kokkola hakee vetovoimaa Keskuspuiston sekä Kosilan ja rautatieaseman ympäristön kehittämisestä.

Keskuspuiston toteutukseen on varattu ensi vuodelle 330 000 euron määräraha. Sillä on tarkoitus suunnitella muun muassa hankkeiden aikataulut ja rahoitusmallit. Suunnitelma kattaa jalkapallo-olosuhteet, jäähallit, urheilutalon, uimahallin laajennuksen, monitoimiareenan, muut liikuntapaikat sekä yleisurheiluolosuhteet.

Muutaman viikon sisällä selviää, mitä KPV:n mahdollinen liiganousu merkitsee kaupungille.

Soite on suuri kysymysmerkki

Talousarvioesityksen mukaan Kokkolan ensi vuoden budjetti on runsaat 2 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Rahoittaakseen toiminnan ja investoinnit kaupunki joutuu kuitenkin ottamaan 4,3 miljoonaa lisää velkaa. Kaupunginjohtajan mukaan vuoden 2019 budjetti noudattaa samaa tasoa kuin vuoden 2018 talousarvioesitys.

– Teknisesti tämä on ollut edellisvuotta helpompi raapia. Meillä on ollut hyvä raami, lautakunnat ovat pysyneet raamissa ja taloustoimet purevat hitaasti, Mattila kiittelee.

Soiten talousvaikeudet voivat vielä kuitenkin muuttaa kaiken.

– Meillä on ensi viikolla palaveri Soiten kanssa, jossa käydään tämän vuoden taloustilannetta läpi. En voi muuta sanoa kuin, että synkkä on uutinen tälle vuodelle ja vaikuttaa meidän tulokseenkin. Jos Soite ei pysy annetussa raamissa, voidaan joutua avaamaan budjetti, Mattila sanoo.