Herätys: Turkisten vastustajien uudet tuulet, moni odottaa lääkkeiltä ihmeitä jopa värin perusteella ja ehkäisypilleri valloittaa Bangladeshin syrjäkyliäkin

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kettu turkistarhalla.
Kalle Niskala / Yle

Turkistarhauksen vastainen liike nostaa päätään

Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä oleva eläinlakiesitys on saanut eläinoikeusliikkeen tiivistämään rivejään. Remmiin astunut uusi aktivistisukupolvi operoi ammattimaisesti verkossa ja antaa kuvien puhua. Ainakin osa heistä ajattelee, että turkistarhoille iskeneiden "kettutyttöjen" aika on ohi.

Takovatko ajatuspajat sovun hallituksen ja ay-liikkeen taistoon?

Irtisanomislaista on virinnyt todellinen tahtojen taistelu hallituksen ja ay-liikkeen välillä. Ay-puolella on julistettu poliittisia lakkoja, ja hallitus puolestaan teki aiemmin tällä viikolla asiasta koko hallituksen politiikkaa koskevan luottamuskysymyksen. Kysyimme kahdelta ajatuspajalta, miten umpikujasta voisi päästä ulos. Lue Liberan ja Kalevi Sorsa -säätiön pohdinnoista täältä.

Pillereitä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lääkkeisiin liitetyt uskomukset vaikuttavat niiden koettuun tehoon – jopa pillerin värillä on väliä

Punainen lääke piristää ja sininen rauhoittaa. Näin me ajattelemme ja tällaisia vaikutuksia me koemme, vaikka kyse olisi lääketieteellisesti tehottomista lumelääkkeistä. Lääkkeen valintaa ohjaavat järjen lisäksi mielikuvat ja toiveet, sanoo farmasian lisensiaatti Ilari Sirenius. Hänen väitöstutkimuksensa aineistosta selvisi, että lääkkeiltä toivottiin tietysti tietyn oireen tai sairauden parantamista, mutta myös maagisia ominaisuuksia – työkyvyn ylläpitoa, ikää pidentävää vaikutusta ja hyvää oloa.

Jamal Khashoggi
Jamal KhashoggiAli Haider / EPA

Turkissa kadonneen toimittajan mysteeri: Saudit mukaan tutkintaan

Saudiarabialainen delegaatio on saapunut Turkkiin selvittämään sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapausta yhdessä paikallisviranomaisten kanssa. Khashoggi meni Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa lokakuun alussa, eikä häntä ole nähty sen koommin. Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet, että sauditoimittaja tapettiin ja hänen ruumiinsa paloiteltiin konsulaatissa. Saudi-Arabia on toistuvasti tyrmännyt väitteet Khashoggin murhasta.

Khaleda Aktar.
Khaleda Aktar haaveili nuorempana opettajan urasta. Häiden jälkeen hän ei ole mennyt kouluun.Kirsi Crowley / Yle

Khaleda, 13, on jo vaimo ja äiti, koska isä päätti niin – mutta ehkäisypillerit ovat löytäneet tiensä myös Bangladeshin syrjäkyliin

Isä naitti Khaleda Aktarin leveästi hymyilevän lähikylän pojan kanssa vuosi sitten, ja Aktar tuli saman tien raskaaksi. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan Bangladeshin tytöistä yli puolet avioituu alle 18-vuotiaana, ja joka viides naitetaan Khaledan tavoin alle 15-vuotiaana. Lue Kirsi Crowleyn reportaasi Bangladeshista.

Lauantain sääkartta.
Yle Sää

Sumupilvi suitsii tänään vielä lämpötiloja

Viikonlopuksi on luvassa poikkeuksellisen lämmintä säätä. Lauantaina kuitenkin sumupilvi estää lämpötilojen nousua suuressa osassa maata. Lapissa tihuuttaa vettä, mutta pääosin on poutaista, vaikkakin varsin pilvistä. Illalla selkenee laajemminkin maan etelä- ja keskiosassa. Huomenna sunnuntaina saattaa rikkoutua lokakuun lämpöennätys, 19,4 astetta. Se tosin edellyttää sumupilven häipymistä.