Nuorten syrjäytymistä vastaan taistelevan tuska: "Meiltä puuttuvat konkreettiset teot ja yhteinen näkemys"

Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord toivoo puolueilta yksittäisten esitysten sijasta yhteistyötä syrjäytyneiden lasten ja nuorten auttamiseksi.

syrjäytyminen
Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord.
Me -säätiön toimitusjohtaja Ulla Nordin mielestä tietoa syrjäytymisestä on riittävästi, mutta yhteistä näkemystä ei.Yle

Yhteiskunnan eriarvoistumista ja syrjäytymistä vastaan työskentelevän Me-säätion toimitusjohtaja Ulla Nord on turhautunut.

Nuorten syrjäytymisestä on puhuttu kymmenen vuotta, mutta juuri mitään ei Nordin mukaan ole tapahtunut.

Suomessa on Nordin mielestä paras mahdollinen tieto siitä, miksi lapset ja nuoret syrjäytyvät, mutta se ei riitä.

Meillä on työryhmiä, jotka pohtivat tätä asiaa uudelleen ja uudelleen.

Ulla Nord

– Iso ongelma on, että me keskitymme todella paljon siihen, että tehdään erilaisia strategioita, mietintöjä, tutkimuksia, meillä on työryhmiä, jotka pohtivat tätä asiaa uudelleen ja uudelleen.

– Mutta meiltä puuttuvat konkreettiset teot ja yhteinen näkemys, mitä me kaikki voisimme yhdessä tehdä

Puolueet esittelivät ratkaisujaan tänään Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin järjestämässä Ratkaistaan Suomen suurin ongelma -tapahtumassa. Nord oli kuuntelemassa niitä.

Ei tueta pelkästään lapsia, vaan myös heidän perheitään.

Ulla Nord

– Puolueilta toivoisin, että ne eivät miettisi irrallisia, erillisiä toimenpiteitä vain oman puolueensa kesken. Vaan kaikki puolueet yhdessä miettisivät, että miten voivat yhdistää parhaat hyvät työmuodot.

Nord on rampannut eduskunnassa kuultavana moneen kertaan.

– Meillä pitäisi olla rohkeutta asettaa yli hallituskausien meneviä yhteisiä isoja visioita siitä, että miten taklataan syrjäytymisen haastetta yhdessä ja miten jokainen puolue voi siihen sitoutua.

Nord korostaa, että koulutus on äärimmäisen tärkeä asia. Lasten ja nuorten ongelmat tunnistetaan jo varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa. Painopistettä pitäisi hänen mielestään siirtää ongelmien korjaamisesta ennalta ehkäisyyn.

– Meidän pitäisi pystyä rakentamaan varhaiskasvatukseen ja kouluun sellaisia tuen muotoja, että siellä ei tueta pelkästään lapsia vaan myös heidän perheitään. Ja varmistetaan, että lapset saavat riittävät taidot selviytyä esimerkiksi jatkokoulutuksesta.

Olen sitä mieltä, että tiedossa on suurin osa tukea tarvitsevista.

Ulla Nord

Nordin mielestä syrjäytymisen ehkäiseminen ei tyssää rahaan, sillä jo olemassa olevia resursseja voitaisiin käyttää tehokkaammin. Syrjäytyneiden nuorten tavoittamista hän ei liioin pidä ongelmana.

– Olen sitä mieltä, että tiedossa on suurin osa tukea tarvitsevista.

– Tietysti meillä on alueellisia eroja hyvinkin paljon. Kunnissa, joissa etäisyydet ovat pitkiä, voi olla, että nuoria ei tavoiteta. Mutta kyllä nuorille on riittävästi niitä mahdollisuuksia, joissa heidät saa kiinni ja tuen piiriin.

Lue myös:

Kutsunnat koko ikäluokalle, oppivelvollisuuden pidennys ja koulutusleikkausten peruminen – näin eduskuntapuolueet ratkaisisivat nuorten syrjäytymistä

Kati Holstikko yritti hakea apua kunnes jätti koulun kesken ja syrjäytyi – Tutkija: "On kansallinen itsepetos olettaa, että päiväkoti ja koulu tasaisivat erot perhetaustassa"

Nuoret kertovat syrjäytymisestä: 25-vuotias mies jäi kotinsa vangiksi ja 23-vuotias nainen on väliaikaisella sairaseläkkeellä – "Olen usein kuullut olevani yhteiskunnan loinen"