USA:n ulkoministeri Turkille: Vapauttakaa pastorin lisäksi muutkin laittomasti vangitut amerikkalaiset

Perjantaina Turkissa vapautetun amerikkalaispastorin tapaus on kiristänyt jo pitkään Turkin ja Yhdysvaltain suhteita.

Andrew Brunson
Amerikkalaispastori Andrew Brunson saapui Izmirin lentokentälle 12. lokakuuta 2018.
Amerikkalaispastori Andrew Brunson saapui Izmirin lentokentälle 12. lokakuuta 2018.EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehottaa Turkkia vapauttamaan pikaisesti kaikki laittomasti vangitut amerikkalaiset.

Pompeon ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Turkki vapautti amerikkalaispastori Andrew Brunsonin kotiarestista. Pastori on parhaillaan matkalla Yhdysvaltoihin.

Pompeo ilmoitti Twitterissä, että Yhdysvallat jatkaa ponnisteluja laittomasti vangittujen amerikkalaisten vapauttamiseksi.

Turkkilainen tuomioistuin määräsi aiemmin perjantaina Brunsonille kolmen vuoden ja yhden kuukauden mittaisen vankeustuomion terrorismista. Brunson kuitenkin vapautui välittömästi, koska hän on ollut pidätettynä jo kaksi vuotta. Suuren osan tästä ajasta hän on ollut kotiarestissa.

Brunsonin tapaus on kiristänyt jo pitkään Turkin ja Yhdysvaltain suhteita. Turkki on epäillyt häntä vakoilusta ja yhteyksistä terrorijärjestöihin.

Syytökset liittyivät Turkissa kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen vallankaappausyritykseen.

Brunson on kiistänyt jyrkästi syytökset.

Turkissa on edelleen vankilassa Yhdysvaltain avaruusjärjestölle Nasalle työskennellyt tiedemies Serkan Golge, jolla on Turkin ja Yhdysvaltain kaksoiskansalaisuus.

Golge pidätettiin heinäkuussa 2016 ja tuomittiin helmikuussa 7,5 vuoden vankeuteen terrorismisyytteistä, jotka eivät Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan perustuneet uskottaviin todisteisiin.

Lisäksi vangittuna on kaksi Yhdysvaltain edustustojen turkkilaista työntekijää.

Lähteet: AFP, AP