1. yle.fi
  2. Uutiset

The Guardian: ”Valkoinen pelastaja” prinssi William arvosteluryöpyn kohteena: Miksi Afrikan villieläindokumentista puuttuvat kaikki afrikkalaiset?

Ainoa videolla esiintyvä afrikkalainen ylistää prinssi Williamin johtamistaitoja.

Eläinten ja niiden osien laiton kauppa
Prinssi William kuvattuna syyskuun 30. päivä Laikipiassa Keniassa. Samaisella Afrikan-matkallaan prinssi tutustui luonnonsuojeluprojekteihin Namibiassa ja Tansaniassa.
Prinssi William kuvattuna syyskuun 30. päivä Laikipiassa Keniassa. Samaisella Afrikan-matkallaan prinssi tutustui luonnonsuojeluprojekteihin Namibiassa ja Tansaniassa.EPA-EFE/THOMAS MUKOYA / POOL

Lyhytdokumenttielokuva prinssi Williamin tutustumisesta Tansanian luonnonsuojeluprojekteihin on joutunut laajan arvostelun kohteeksi, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Video esitettiin laittomaan villieläinkauppaan keskittyneessä kansainvälisessä konferenssissa Lontoossa kuluneella viikolla.

Dokumentti on arvostelijoiden mukaan mitä selvin esimerkki ”valkoisen pelastajan mentaliteetista”.

Videolla kerrotaan luonnonsuojelijoiden työstä Dar es Salaamin satamassa ja Mkomazin kansallispuistossa Tansaniassa. Prinssi William nähdään tutustumassa eri projekteihin, joissa taistellaan villieläinten laitonta metsästystä vastaan.

Silmiinpistävää dokumentissa on se, että siitä puuttuvat kaikki afrikkalaiset, yhtä lukuunottamatta. Kyseinen videolla esiintyvä ainoa afrikkalaishenkilö on nuori opiskelija, joka ylistää prinssi Williamin johtamistaitoja.

Muut videolla salametsästyksestä ja sen ehkäisystä puhuvat ovat valkoihoisia, kansainvälisiä asiantuntijoita. (Videon voi katsoa alla olevasta Twitter-julkaisusta).

"Afrikkalaisilla ei mitään annettavaa kiitollisuutta lukuunottamatta"

Luonnonsuojeluun keskittyneen Solutions Afrika -järjestön johtaja Mordecai Ogada korostaa, että Afrikan luonnonsuojelua koskevissa videoissa tulisi kuulua afrikkalaisten ääni.

– Nyt viesti on se, että Afrikan villieläimet ovat vaarassa ja että vaaran aiheuttajina ovat mustat ihmiset, jolloin ihmisten Yhdysvalloista ja muualta on tultava pelastamaan villieläimet näiltä mustilta ihmisiltä, Ogada sanoo.

Myös Survival International -ihmisoikeusjärjestön johtaja Stephen Corry tyrmää videon ja katsoo sen viestivän auttamattoman vanhanaikaista ”valkoisen pelastajan” asennetta:

– Ei-afrikkalaiset esitetään videolla todellisina luonnonsuojelun asiantuntijoina, kun taas paikalliset näytetään henkilöinä, joilla ei ole mitään hyödyllistä annettavana kiitollisuutta lukuunottamatta, Corry moittii.

Hän korostaa, että paikalliset ymmärtävät ympäristöään ja luontoaan paremmin kuin muut.

Borryn mukaan luonnonsuojeluprojekteja johtavien länsimaalaisten ei tulisi ainostaan kuunnella paikallisia vaan antaa heille projektien johtovastuu.

Lue seuraavaksi