Michael-myrskyn jäljiltä vielä tuhannet kateissa, viranomaiset etsivät ihmisiä helikopterein – katso video

Suurin osa kateissa olevista todennäköisesti löytyy, kun tietoliikenneyhteydet palaavat.

Hirmumyrsky Michale (2018)
Floridassa Michael-myrskyn uhreja etsitään helikoptereilla
Floridassa Michael-myrskyn uhreja etsitään helikoptereilla

Yhdysvaltain kaakkoisosaa runnelleen Michael-hurrikaanin pelastus- ja raivaustyöt ovat täydessä käynnissä.

Myrsky saapui Meksikonlahdelta Floridan Panhandlen alueelle ja jatkoi matkaa yli Alabaman, Georgian, Virginian sekä Pohjois- ja Etelä-Carolinan.

Neljännen luokan hirmumyrskyn pahimman voiman otti vastaan floridalainen tuhannen asukkaan rantakaupunki Mexico Beach. Kaikki sen rannalla sijainneet rakennukset ovat tuhoutuneet.

Michaelin uhriluku on nyt virallisesti 18. Huolestuneet sukulaiset ovat ilmoittaneet kadonneiksi tuhansia ihmisiä. Valtaosa heistä kuitenkin todennäköisesti löydetään, kun tietoliikenneyhteyudet saadaan korjattua. Nyt suuri osa puhelin- ja internetverkoista on myrskyn jäljiltä rikki.

Pelastustyöntekijät ovat saaneet valmiksi uhrien etsinnän ensimmäisen vaiheen, jossa lähinnä kuljetaan talolta talolle, koputetaan oveen ja tällä keinoin varmistetaan, ettei talossa ole ketään.

Toisessa vaiheessa aletaan tutkia tuhoutuneiden talojen raunioita. Tämän etsintävaiheen arvioidaan kestävän muutaman päivän, kertoo Miami Herald -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Viranomaiset ovat arvioineet tuhojen rahalliseksi arvoksi nyt 13 - 15 miljardia dollaria.

Pahimmat tuhot koettiin Floridan Panhandlessa, eli länteen suuntautuvalla rantakaistaleella, joka ei kuulu Floridan niemimaahan. Aluella on paljon metsien erottamia pikkukaupunkeja. Myrsky säästi Panhandlen suurimman kaupungin Tallahasseen.

Itse myrsky tuntuu edelleen Yhdysvaltain itärannikon pohjoisosassa. Massachusettsissa mitattiin eilen perjantaina tuulen nopeudeksi 27 metriä sekunnissa. Itärannikolla oli lähes miljoona taloutta vailla sähköä. Korjaustyöt vievät viikoja.

Lue lisää:

Michael-hurrikaani tappoi ainakin seitsemän – vakuutusyhtiö ennustaa 8 miljardin dollarin tappioita

Lähteet: Reuters, AFP, AP