Rent-musikaali opetti nuorille näyttelijöille miten hiv-tartunnan kanssa voi elää

Yli 20 vuotta vanhan jenkkimusikaalin aihe on yhä ajankohtainen, vaikka aids onkin miltei kadonnut otsikoista. Riihimäellä nuoret näyttelijät eivät tienneet miten viruksen kanssa nykyään pärjätään.

musikaalit
Kuusi näyttelijää käsi kädessä laulavat näyttämän kirkkaissa valoissa
Riihimäen nuorisoteatteri on valjastanut Rent-rockmusikaaliin parhaat voimansa.Miki Wallenius / Yle

Aidon Broadway-musikaalin esittäminen on ollut vuosikausien haave Riihimäen nuorisoteatterille (siirryt toiseen palveluun).

Amerikkalainen rockmusikaali Rent (siirryt toiseen palveluun) (Wikipedia) on parituntinen teos, jossa lauletaan miltei joka hetki.

Sen aihekin on rankka: hiv-positiivisuus ja aids.

– Minusta aidsista ei edelleenkään tänä päivänä tiedetä paljoa. Aids on hyvin eri asia tänä päivänä, kuin mitä se oli silloin kun Rent tuli näyttämölle vuonna 1996, muistuttaa ohjaaja Sanna Saarela Riihimäen nuorisoteatterista.

Kokeneet nuoret tulikokekeessa

Siitä huolimatta lauantai-iltana ensi-iltansa saava musikaali Rent ei ole pelkkää synkistelyä.

– Aihe on syvällinen ja tärkeä, mutta tässä sitä käsitellään aika ajoin hyvinkin kepeästi ja musikaali on aina musikaali, Saarela naurahtaa.

Rockmusikaali seuraa seitsemän köyhän nuorten taitelijan elämää New Yorkissa, joiden keskuudessa aids alkaa niittämään kuolemaa.

Musikaali toi aikanaan raikkaan tuulahduksen pöhöttyneille ja jämähtäneille Broadway-näyttämöille.

Nuori mies ja nainen New Yorkia kuvaavissa lavasteissa.
Otto Haaparanta ja Nelli Ojapalo näyttelevät Rentissä hiv-tartunnan saanutta nuorta paria.Miki Wallenius / Yle

Riihimäen nuorisoteatteri on valjastanut musikaaliin kokeneet voimat. Kahdestatoista näyttelijästä useilla on takanaan monivuotinen kokemus näyttämöllä olemisesta. Osa on jo siirtynyt työelämään.

Kaksituntinen on koettelemus laulaville näyttelijöille, joten äänenhuoltoharjoituksia on pidetty ja stemmalaulantaa harjoiteltu paljon. Esitys kun seisoo tai kaatuu sen mukaan miten katsoja kuulee ja kokee sen Kino-Sammon vanhoilla penkeillä.

Hiv-positiivinen kertoi itse taudin kanssa elämisestä

Nuoret näyttelijät saivat myös tilaisuuden keskustella vuosikymmeniä hiv:n kanssa eläneenJuha-Erkki Kantsin kanssa Positiiviset (siirryt toiseen palveluun) ry:stä. Se avasi nuorten silmät.

– Hän kertoi meille paljon hivistä ja aidsista ja miten se on muuttunut matkan varrella se lääkitys ja kaikkee. Minulle oli uutta se, että lääkitty hiv ei tartu. En tiennyt sitä, myöntää hiv-tartunnan saanutta Rogeria musikaalissa näyttelevä Otto Haaparanta.

Nelli Ojapalo näyttelee puolestaan Rogerin tyttöystävää Mimi Marquezia. Mimi käyttää suonensisäisiä aineita ja tauti on etenemässä aids-vaiheeseen.

Ojapalokin sai Kantsillan tapaamisesta ajantasaista tietoa miten hiv-tartuntaa nykyään hoidetaan.

– Minut jotenkin yllätti se, ettei se todellakaan ole mikään kuolemantuomiosairaus, vaan lääkkeillä tauti pysyy hallinnassa ja elämä voi jatkua normaalisti.

Kanta-Hämeessä kymmenkunta tartuntaa vuosittain

Vaikka hiv:tä ja aidsia voidaan nykyään hoitaa, silti vain harva uskaltaa puhua sairaudestaan vieläkään ääneen.

Suomessa todetaan vajaat 200 hiv-tartuntaan vuosittain, mutta virusta kantaa tietämättään ehkä 1000 suomalaista. Kanta- ja Päijät-Hämeessä todetaan vuosittain yhteensä noin kymmenkunta tapausta.

Trikoissa oleva näyttelijätär laulaa spottivalossa
Nelli Ojapalo aloitti nuorisoteatterissa 9-vuotiaana. Harrastus johti lopulta ammattitanssijan uralle.Miki Wallenius / Yle

Vaikka Rent -musikaali seuraa aidsin varjossa elävien nuorien taiteilijoiden elämää, nousee kaiken keskeltä yksi viesti yli muiden.

– Mielestäni se on jotain siihen suuntaan, että rakkaus voittaa aina tai rakkaus ei kuole koskaan, virnistää Roger Davisia näyttelevä Otto Haaparanta.