Ruotsin radio: Kokoomusjohtaja Kristerssonin yritys muodostaa porvarihallitus kaatumassa

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja tapaa huomenna puhemiehen.

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson
Ulf KristerssonPontus Lundahl / EPA

TukholmaRuotsin radion tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokoomusjohtaja Ulf Kristersson olisi luopumassa yrityksestä muodostaa porvarihallitus.

Kristerssonin takaraja hallituspohjan löytämiseen on ensi tiistaina, mutta hän tapaa ilmeisesti puhemies Andreas Norlénin jo sunnuntaina. Mikäli kokoomuksen puheenjohtaja epäonnistuu, puhemies nimittää uuden hallituksenmuodostajan.

Uudeksi hallituksenmuodostajaksi nimitetään mahdollisesti entinen pääministeri, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven.

Kristerssonin yritys muodostaa neljän puolueen porvarihallitus kaatui käytännössä jo viime tiistaina, kun sosiaalidemokraatit kieltäytyivät tekemästä yhteistyötä porvaripuolueiden kanssa.

Porvarihallitus voisi hakea tukea myös ruotsidemokraateilta, mutta sitä porvariblokin keskiryhmät, keskusta ja liberaalit, eivät hyväksy. Tukea tarvitaan esimerkiksi budjetin läpiviemiseen, koska millään blokilla ei ole enemmistöä parlamentissa.

Keskusta ja liberaalit ilmoittivat lauantaina, etteivät ne aio hyväksyä kokoomuksen muodostavan yksin hallitusta. Kristillisdemokraatit olivat ratkaisuun pettyneitä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor on ollut valmis muodostamaan hallituksen kokoomuksen kanssa ruotsidemokraattien tuella.

Kristerssonin yrityksen muodostaa porvarihallitus arvioidaan nyt epäonnistuneen. Porvaripuolueiden suhteita kuvataan erittäin tulehtuneiksi.

Lue myös:

Ruotsin kokoomusjohtaja sai sosiaalidemokraateilta rukkaset, mutta yrittää edelleen löytää tukea porvarihallitukselle

“Ruotsilla on reitti kadoksissa” – Ruotsin hallituksen muodostamista seuraavat politiikan kommentaattorit pitävät Suomea joustavampana kuin Ruotsia