1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pääsi vankilasta Venäjällä – puhui heti Putinin hallinnon rappiosta

Navalnyi istui vankilassa kaikkiaan 50 päivää luvattomien mielenosoitusten järjestämisestä.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi puhuu.
Aleksei Navalnyi puhui vankilassa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa Moskovassa 3. lokakuuta.Vasili Maksimov / AFP

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on vapautunut vankilasta.

Navalnyi istui kaikkiaan 50:n päivän ajan luvattomien mielenilmausten järjestämisestä. Navalnyi sanoi, että vangitsemiset eivät pysäytä hänen liikettään.

– Jos joku ajattelee, että näillä vangitsemisilla – sinällään epämiellyttävillä – voidaan pelotella tai pysäyttää meidät, niin se ei onnistu.

Navalnyi sai elokuun lopulla 30 päivän tuomion tammikuussa pidetyistä protesteista. Hänet pidätettiin välittömästi sen suorittamisen jälkeen 24. syyskuuta, ja hänelle langetettiin 20 päivän tuomio viime kuussa pidetystä eläkeuudistuksen vastaisista mielenosoituksesta.

Navalnyin kannattajia huolettaa, että viranomaiset voivat käyttää peräkkäisiä tuomioita luvattomista mielenosoituksista perusteena varsinaisen rikostutkinnan aloittamiselle, mistä seurauksena voisi olla merkittävästi raskaampi tuomio.

Navalnyi: Hallinto on lopullisesti rappeutumassa

Oppositiopoliitikon mukaan hänen istuessaan vankilassa nähtiin useita esimerkkejä presidentti Vladimir Putinin hallinnon rappiosta.

– Minusta tuntuu, että näiden täällä istumieni 50 päivän aikana on tullut vielä paljon lisää todisteita siitä, että tämä hallinto on rappeutunut lopullisesti – ulkomaantiedustelun epäonnistumisista avaruusalan epäonnistumisiin, Navalnyi sanoi.

Avaruusohjelman ongelmista puhuessaan Navalnyi viittasi todennäköisesti ainakin siihen, että venäläisen Sojuz-avaruusraketin laukaisu epäonnistui torstaina ja miehistön piti tehdä hätälasku.

Ulkomaantiedustelun epäonnistumisilla Navalnyi tarkoitti ilmeisesti maaliskuista Salisburyn myrkytystapausta, josta Britannia syyttää Venäjän sotilastiedustelua.

Viime viikkoina Bellingcat-tutkimusryhmä venäläisine kollegoineen on paljastanut tietoja epäiltyjen GRU-agenttien henkilöllisyydestä. Lisäksi useat länsimaat ovat syyttäneet Venäjän tiedustelua kyberhyökkäyksistä.

Venäjän oppositiolle on avautunut tilaisuus nostaa profiiliaan, kun epäsuosittu eläkeiän nosto on murentanut Venäjän vallanpitäjien kannatusta.

Osin eläkeuudistuksen aiheuttaman tyytymättömyyden takia Yhtenäinen Venäjä -valtapuolue koki harvinaisia takaiskuja viime kuun aluevaaleissa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi