Baijerin osavaltiovaalit ravistelevat Saksaa

Vuosikymmenet valtaa pitänyt CSU näyttää romahtavan, kun äänestäjät suosivat varsinkin vihreitä, mutta myös ulkomaalaisvastaista Vaihtoehto Saksalle -puoluetta.

Saksan politiikka
Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja Alice Weidel puhuu vaalitilaisuudessa.
Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja Alice Weidel puhui vaalitilaisuudessa Taufkirchenissä, Baijerin osavaltiossa lauantaina.Andreas Gebert / EPA

Saksan eteläisessä Baijerin osavaltiossa järjestetään tänään sunnuntaina paikallisparlamentin vaalit. Äänestys alkoi Suomen aikaa kello 9.

Vaaleista ennustetaan pettymystä osavaltiossa vuosikymmenet ehdotonta enemmistöä pitäneelle kristillis-demokraattiselle unionille CSU:lle, joka on liittokansleri Angela Merkelin CDU:n veljespuolue.

Vaikka CSU:n ennustetaan pitävän selvästikin suurimman puolueen asemansa ja saavan kolmanneksen äänistä, olisi tulos CSU:lle katastrofi.

CSU:n johto, esimerkiksi puheenjohtaja ja Saksan sisäministeri Horst Seehofer pelkäävät äänien valuvan oikeistopopulistiselle ja ulkomaalaisvastaiselle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle. Se onkin saamassa ennusteiden mukaan noin kymmenen prosentin ääniosuuden.

Vaalien suurimmaksi voittajaksi ennustetaan vihreitä, jotka ovat nousemassa osavaltion toiseksi suurimmaksi puolueeksi ennusteen mukaan 18 - 19 prosentin ääniosuudella. Tämä merkitsisi vihreiden paikkamäärän kaksinkertaistumista.

Jos ennusteet toteutuvat, Merkelin hallituksen vaikeudet pahenevat. Merkelin hallitus koostuu CDU/CSU:n lisäksi sosiaalidemokraateista, joiden suosio myös Baijerissa on ollut laskussa.

Baijerin konservatiiveja voi odottaa nolo rökäletappio, jonka seuraukset näkyvät Berliinissä ja Brysselissä asti – 4 kysymystä ja vastausta tärkeistä osavaltiovaaleista

Baijerissa on äänioikeutettuja noin kymmenen miljoonaa.

Äänestys päättyy Suomen aikaa kello 19. Ensimmäiset ovensuukyselyt julkaistaan pian tämän jälkeen.

Lähteet: AFP, Reuters