1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

NYT: Jared Kushner käyttää hyväkseen lain porsaanreikää – ei ole maksanut veroja moneen vuoteen

Kushnerin toiminnassa ei ole mitään laitonta, lehti toteaa.

verotus
Jared Kushner ja puolisonsa Ivanka Trump Valkoisen talon nurmikolla.
Jared Kushner ja puolisonsa Ivanka Trump Valkoisen talon nurmikolla.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain republikaanihallintoon kriittisesti suhtautuva The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa tietoja presidentti Donald Trumpin vävyn Jared Kushnerin maksamista veroista.

Lehden mukaan kiinteistökaupoilla satojen miljoonien dollarin omaisuuden tehnyt Kushner ei maksanut lainkaan veroa vuosien 2009 - 2016 aikana lukuunottamatta vuotta 2013, jolloin hän ilmoitti maksaneensa 1,1 miljoonaa dollaria.

Kushner on Trumpin presidenttiaikana toiminut Valkoisen talon neuvonantajana. Trump on myös valinnut hänet neuvottelemaan rauhaa Lähi-itään.

Kushner myi viime vuonna osuutensa Kushner Companies -yhtiöistään perheensä omistamalle säätiölle. Nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Kushner Companies kertoo, että viime vuonna sen liikevaihto oli yli 2,5 miljardia dollaria ja se omisti yli miljoona neliömetriä kiinteistöjä New Yorkissa ja New Jerseyssä.

Avokätinen verovähennystapa

Kushner käyttää hyväkseen Yhdysvaltain lainsäädännössä olevaa mahdollisuutta alentaa henkilökohtaista tuloveroa vähentämällä verotettavasta tulosta omistamiensa rakennusten arvonalenemaa.

Esimerkiksi vuonna 2015 Kushner ilmoitti verottajalle, että hänen ansiotulonsa olivat 1,7 miljoonaa dollaria palkkoina ja investointituloina. Samalla hän ilmoitti, että hänen investointiensa arvo oli laskenut 8,3 miljoonaa, mikä kuittasi verot.

Menettely on lehden mukaan täysin laillinen, eikä Kushnerin toiminnasta ole löydetty lain rikkomista. Myös Kushnerin asianajajan tiedottaja toteaa Kushnerin ilmoittaneen tulonsa ja maksaneensa veronsa säädösten mukaisesti.

Verottajan kannalta on hieman ongelmallista se, että kiinteistöjen arvot vaihtelevat erittäin paljon, joten kiinteistösijoittaja voi pitkälti itse päättää, kuinka paljon hän haluaa maksaa veroja, lehti pohtii.

Tämän lisäksi presidentti Trumpin hallinto laajensi viime vuonna kiinteistösijoittajien verovähennysoikeutta.

The New York Times kertoo saaneensa tiedot henkilöltä, jonka yritykseltä Kushner oli aikeissa lainata rahaa. Tätä varten lainanantaja halusi nähdäkseen Kushnerin taloustiedot. Dokumentit ovat viime vuodelta.

Kushnerin asianajaja ei kommentoi itse lukuja, mutta toteaa, että tiedot ovat puutteelliset, ja että niiden luovuttaminen lehdelle on lainvastaista ja rikkoo yritysten välistä luottamusta.

Lue seuraavaksi