1. yle.fi
  2. Uutiset

Sormusten herran ohjaajan uusi dokumentti näyttää ensimmäisen maailmansodan mykkäfilmit väreissä ja antaa sotilaille äänen – video

Huuliltalukijat poimivat sotilaiden lausumia arkistomateriaalista.

ensimmäinen maailmansota
Uusi dokumentti näyttää ensimmäisen maailmansodan väreissä
Uusi dokumentti näyttää ensimmäisen maailmansodan väreissä

Sadan vuoden takaista ensimmäistä maailmansotaa voi nyt muistella värielokuvan äärellä. Palkitun elokuvaohjaajan Peter Jacksonin uudessa dokumentissa sotakuvat saavat paitsi värit, myös kolmiulotteisen ilmiasun.

Jacksonin ohjaama dokumentti on nimeltään They Shall Not Grow Old eli suomeksi He eivät vanhene. Jackson on käynyt läpi tuntikausia arkistokuvaa ja liittänyt siihen sotaveteraanien haastatteluja. Niitä löytyi Britannian sotamuseon ja yleisradioyhtiö BBC:n arkistoista 600 tuntia.

Vain sotilaat äänessä

Aitojen haastattelujen lisäksi dokumentissa kuullaan näyttelijöiden lukemina sotilaiden lausumia, joita huuliltalukijat ovat poimineet arkistokuvista.

– Päätin antaa vain sodassa taistelleiden puhua. Ei historioitsijoita, ei kertojaa, ei mitään mutta, Jackson perusteli ratkaisuaan uutistoimisto Reutersille.

Projekti lähti käyntiin neljä vuotta sitten, kun sotamuseon johtaja Diane Lees ehdotti Jacksonille yhteistyötä. Jackson kertoo olleensa ensin ymmällään.

– He halusivat, että käytän arkistomateriaalia yllättävällä tavalla. Olen nähnyt paljon dokumentteja ensimmäisestä maailmansodasta, eikä tällaista ollut ennen tehty, Jackson sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Ensi-iltansa runsaan puolentoista tunnin mittainen dokumentti saa tiistaina Lontoon elokuvafestivaaleilla. Brittiläisen ITV-tv-kanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan dokumenttia näytetään myös muun muassa Britannian kouluissa.

Uusiseelantilainen Jackson tunnetaan parhaiten Taru sormusten herrasta -trilogian ohjaajana.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi