Herätys: Paine Merkeliä kohtaan kasvaa, kaiken rekisteröinti askarruttaa tietosuojavaltuutettua, syysloman sää on epävakainen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Angela Merkel.
Angela Merkel lehdistötilaisuudessa Berliinissä 12. lokakuuta.Clemens Bilan / EPA

Baijerin vaalit sysäsivät Merkelin kovan paikan eteen

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin sisarpuolueen CSU:n tappio Baijerin osavaltiovaaleissa voi ratkaista Merkelin kohtalon. Ensin liipaisimelle joutunee CSU:n puheenjohtaja, sisäministeri Horst Seehofer. Hänen katsotaan olleen kiinnostunut vain omista asioistaan eikä yhteistyöstä Merkelin kanssa, kirjoittaa Ylen toimittaja Dan Ekholm analyysissaan. Syyttävä sormi osoittaa myös Merkeliin ja tämän maahanmuuttopolitiikkaan. Merkelin kristillisdemokraattien sisällä kuohuu, ja edessä ovat vain parin viikon kuluttua Hessenin osavaltiovaalit. Jos siellä tule tappio, niin Merkel saanee haastajan jo omistaankin.

Ratkaiseeko rekisteröinti kaiken?

Kansalaisten terveys- ja tulotietoja kootaan yhä keskitetympiin ja reaaliaikaisempiin järjestelmiin. Ylivelkaantumisen estämiseksi tiedot nostetuista lainoista aiotaan tallentaa valmisteltavaan positiiviseen luottorekisteriin. Onko kokonaisuus hallinnassa, ja ovatko koneelliset kortistot oikea lääke yhteiskunnallisiin ongelmiin, pohtii tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu.
Reijo Aarnio, tietosuojavaltuutettu.Ronnie Holmberg / Yle

Kapinallisjoukot eivät ole poistuneet puskurivyöhykkeeltä Syyriassa

Syyriaa tarkkailevan ihmisoikeusjärjestön mukaan kapinalliset eivät ole vetäytyneet määräaikaan mennessä Syyriaan suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä. Sunnuntaina puoliltaöin umpeutui aikaraja, jolloin myös kapinallisryhmien olisi pitänyt poistua Idlibin maakuntaan suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä. Syrian Observatory for Human Rights on kuitenkin kertonut, ettei mitään näkyvää merkkiä joukkojen poistumisesta ole ollut.

Kapinallistaistelijoita Idlibin maakunnassa.
Kapinallistaistelijoita Idlibin maakunnassa 9. lokakuuta.Omar Haj Kadour / AFP

Työpaikka ilman pomoja? "Jos asiat eivät toimi, syyllinen löytyy peilistä"

Viikonloppu on ohi. Kohta joku muu sanoo, mihin ryhdytään ja koska pitää olla valmista. On kuitenkin myös työpaikkoja, joissa vannotaan itseohjautuvuuden nimiin, eikä palkkalistoilla ole pomoja ollenkaan. Tamperelainen Vincit aikoo myydä johtamismallinsa muillekin.

Vincitin työntekijöitä palaverissa
Vincit valittiin valittiin Euroopan parhaaksi työpaikaksi vuonna 2016. Vincitin henkilöstöasiantuntija Mira Ylen ja ohjelmistokehittäjä Jarmo Jaakkola sisäisessä koulutustilaisuudessa.Opa Latvala / Vincit

Syyslomalaiset saavat nauttia lämpimästä mutta vaihtelevasta säästä

Tänään maanantaina ei enää päästä viikonlopun ennätyskorkeisiin lämpöasteisiin. Lämmin ilmamassa siirtyy itään, mutta silti sää on ainakin etelä- ja keskiosassa maata edelleen varsin lämmin. Lappiin tulee tänään sadealue, josta se liikkuu päivän mittaan Etelä-Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ylle. Maan etelä- ja keskiosassa päivä on aurinkoinen. Huomenna tiistaina sitten viilenee niin, että Lapissa on yöllä pakkasta ja etelässäkin viilenee. Lämpimintä on aivan etelässä ja kaakossa, ja loppuviikko on epävakainen, kirjoittaa meteorologi Henri Nyman. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Maanantain sääkartta.
Yle Sää