Viikko alkaa Kalajoella suruliputuksella – kouluissa tarjolla kriisiapua kolmen nuoren hengen vaatineen auto-onnettomuuden jälkeen

Koulutyö alkaa maanantaina Kalajoella hiljaisella hetkellä. Kaupungissa on varauduttu siihen, että kriisityön tarve voi jatkua pitkään.

surutyö
Kynttilöitä Kalajoen auto-onnettomuuden tapahtumapaikalla
Heidi Harju / Yle

Koulutyö alkaa maanantaina Kalajoella hiljaisella hetkellä lauantain vastaisena yönä sattuneen, kolme kuolonuhria vaatineen auto-onnettomuuden jäljiltä. Kaikki autossa olleet neljä nuorta olivat kotoisin Kalajoelta.

Toisen asteen oppilaitoksissa on lisäksi paikalla kriisiryhmä, psykologeja, kouluterveydenhoitajia ja koulukuraattoreita.

Kaikissa kaupungin kiinteistöissä on maanantaina suruliputus.

Kalajoen kaupungin hyvinvointipalvelujohtaja Anne Mäki-Leppilampi kertoo, että kaikille tarvitseville järjestetään apua.

– Varsinkin näissä kouluissa, joissa on menehtyneiden ikätovereita, meillä on heti aamulla hiljainen hetki ja pieni tiedotustilaisuus. Samalla kerromme, millä tavalla apua on saatavilla.

Avuntarve voi jatkua pitkäänkin

Tilaisuudet järjestetään Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun Kalajoen toimipisteessä sekä kaupungin lukiossa.

– Kaikkien koulujen rehtorien ja johtajien kanssa on sovittu, että jos apua tarvitaan, sitä järjestään kaikille. Tärkeintä on päästä pikkuhiljaa normaaliin päivärytmiin. Ketään ei jätetä yksin.

Kokemusten mukaan avuntarve voi jatkua pitkäänkin. Kalajoella on varauduttu siihen, että tukea on tarjolla ainakin vuoden päivät.

Kalajoen hyvinvointipalvelujohtaja Anne Mäki-Leppilampi.
Kalajoella on tarjottu onnettomuuden jälkeen tukea eri tavoin. Kaupunki päätti muun muassa poikkeuksellisesti avata kriisipuhelimen, kertoo hyvinvointipalvelujohtaja Anne Mäki-Leppilampi.Heidi Harju / Yle

Onnettomuus on koskettanut laajaa joukkoa.

– Tällaiseenhan ei voi koskaan varautua. Se koskettaa hyvin laaja-alaisesti ikätovereita, vanhempia, sukulaisia. Mutta myös muita paikkakuntalaisia, ja se on ajatuksissa vahvasti läsnä.

Kalajoen kaupunki avasi lauantaina kriisipuhelimen, joka on ollut avoinna ympäri vuorokauden.

– Olen itse ollut Kalajoella 15 vuotta, eikä tarvetta tällaiselle ole onneksi aiemmin ollut. Onnettomuus kosketti kuitenkin niin montaa, joten katsoimme parhaaksi tarjota apua myös tätä kautta, Mäki-Leppilampi kertoo.

"Se on jatkuvasti mielessä, että miksi näin käy"

Virallisten keskustelukanavien lisäksi tapahtunut on puhuttanut niin kodeissa kuin kahvipöydissä. Sunnuntaina paikalliselle huoltoasemalle pysähtyneillä perjantaiyön tapahtumat olivat päällimmäisenä mielessä.

– Ainahan se tällainen koskettaa, ja kun mukana oli tuttujen lapsia, niin tragedia on kyllä pysähdyttänyt kaiken kaupungissa. Ei sitä oikein ymmärrä eikä käsitä, että näin voi käydä, kalajokinen Juha Rahkola miettii.

Hän vei yhteen surutaloon kukkia lauantaina.

Juha Rahkola Kalajoki
Kalajokinen Juha Rahkola kiittelee seurakunnan ja kaupungin järjestämää kriisiapua.Heidi Harju / Yle

– Kyllähän se turhauttaa ja ihmetyttää. Se on jatkuvasti mielessä, että miksi näin käy. Se on niin valitettavaa kuin vain voi olla, ja julmaa. Omaisten elämä ei koskaan enää palaudu entiselleen.

Seurakunnan ja kaupungin aktiivisuus avuntarjoamisessa saa kiitosta.

– Kyllähän tätä keskustelua käydään jokaisessa kahvipöydässä. Onneksi seurakunta ja kaupunki ovat olleet aktiivisia: jos onnettomuus tulee oikein lähelle, niin ammattiapu on tärkeää, sanoo Rahkola.

Samaa mieltä on Rahkolan kanssa samassa pöydässä istuva Raimo Hihnala.

– Mietteliääksi se vetää. Nämä ovat ikäviä tapauksia, ei voi muuta sanoa. Kotona ja kahvipöydissä tästä on keskusteltu. Jossainhan siitä täytyy pystyä puhumaan.

Onnettomuuspaikalle sytytetty kymmeniä kynttilöitä

Vielä sunnuntaina ihmisiä kävi tasaisena virtana onnettomuuspaikalla hiljentymässä. Kalajoen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tanja Vähäoja oli läsnä, kun nuoret sytyttivät tien pientareelle kynttilöitä.

– Nuoret miettivät paljon sitä, miten tämä on mahdollista ja onko tämä totta. Ehkä enemmän myös sitä, että tämä olisi voinut tapahtua heille itselleenkin, Vähäoja kertoo.

Kalajoen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tanja Vähäoja onnettomuuspaikalla.
Sunnuntaihin mennessä onnettomuuspaikalle oli tuotu jo kymmeniä kynttilöitä.Heidi Harju / Yle

Monelle onnettomuuspaikalla käynti auttaa pääsemään alkuun surutyössä.

– Tällaiset symboliset asiat, kuten kynttilöiden sytyttäminen, kukkien tuominen ja hiljentyminen antavat menetykselle kasvot, ne ovat hyvin tärkeitä. Ne auttavat myös aloittamaan surutyön ja tekemään tapahtuneesta konkreettisen, sanoo Vähäoja.

Tiistaina Kalajoen kirkossa järjestetään suruhartaus kello 19.