Analyysi: Merkelin hallituksen ratkaisevat hetket edessä

Paine Saksan liittokansleri Angela Merkeliä kohtaan kasvaa. CSU:n puoluejohtaja sisäministeri Horst Seehofer, voi joutua eroamaan.

Angela Merkel
Liittokansleri Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä 12. lokakuuta.
Liittokansleri Angela Merkel tiedotustilaisuudessa Berliinissä 12. lokakuuta.Clemens Bilan / EPA

MÜNCHEN Normaalisti vain saksalaiset itse välittävät jonkun saksalaisen osavaltion vaaleista. Tällä kertaa tuhat toimittajaa, joista moni oli ulkomaalainen, oli akkreditoitunut seuraamaan Baijerin osavaltion vaaleja. Baijerin vaalitulos voi nimittäin ratkaista liittokansleri Angela Merkelin kohtalon.

Merkelin kristillisdemokraattien sisarpuolue CSU menetti Baijerissa enemmistönsä ja noin kymmenen prosenttiyksikköä äänistä. Vaikka tappio on hiukan pienempi kuin mitä mielipidemittaukset povasivat, tappio johtanee turbulenssiin Berliinissä.

Saksan yleisradioyhtiö ARD:n teettämän ovensuukyselyn mukaan saksalaiset pitävät CSU:n puheenjohtaja sisäministeri Horst Seehoferia suurimpana syynä puolueen huonolle vaalimenestykselle. Monen mielestä Seehofer on ollut liian kiinnostunut omista asioista, eikä ole toiminut rakentavasti hallitusyhteistyössä Merkelin kanssa.

Baijerilaiset syyttävät myös Merkeliä CSU:n huonosta vaalimenestyksestä, ennen kaikkea hänen maahanmuuttopolitiikkaansa. Asia ei ole kuitenkaan yksiselitteinen. CSU menetti 180 000 ääntä AfD:lle, mutta yhtä paljon vihreille, kertoo ovensuukysely (siirryt toiseen palveluun). Vihreät on nyt Baijerin toiseksi suurin puolue.

Kristillissosiaalinen unioni oli puun ja kuoren välissä. Eli puolue menetti ääniä sekä liian kovan että liian lempeän maahanmuuttopolitiikan takia.

Keskustelu Merkelin tulevaisuudesta liittokanslerina jatkuu varmasti tämän jälkeen. Kristillisdemokraattien vanhoillinen siipi on häneen tyytymätön, mutta kukaan varteenotettava ei ole (vielä) uskaltanut haastaa häntä.

Kahden viikon päästä järjestetään vaalit Hessenin osavaltiossa. Kristillisdemokraatit johtavat osavaltiota, mutta tappio uhkaa sielläkin. Tämä saattaa kasvattaa poliittista painetta Merkeliä kohtaan entisestään.

CDU pitää puoluekokouksensa joulukuussa Hampurissa. Voi olla, että Merkel joutuu jättämään puheenjohtajuuden silloin tai sitten hän jatkaa, niin kuin hän on luvannut tehdä.

Toinen seikka, joka uhkaa Merkelin hallitusta on sosialidemokraattien katastrofaalinen tulos Baijerissa. SPD sai alle 10 prosenttia äänistä, vaikka puolue oli oppositiossa Baijerissa. SPD oli ennen Baijerin toiseksi suurin puolue, mutta on nyt sijalla viisi.

Valtakunnallisella tasolla sosialidemokraatit on hallituspuolue. Se lähti Merkelin hallitukseen alun perin vastahakoisesti, vaikka kannatus oli surkea ja vain laskee. Paine SPD:n sisällä on kasvanut, koska puolue ei ole päässyt hyötymään hallitusyhteistyöstä.

Johtopäätös voi olla, että sosialidemokraatit ei enää halua jatkaa Merkelin apupuolueena. Se tietäisi hallituskriisiä Saksassa.