Hyppää sisältöön

Kapinallisjoukot eivät ole poistuneet puskurivyöhykkeeltä Syyriassa

Venäjä ja Turkki sopivat syyskuussa demilitarisoidun puskurivyöhykkeen perustamisesta Idlibin alueelle.

Syyrian kapinallistaistelija tarkkailemassa Idlibissä 9. lokakuuta. Kuva: Omar Haj Kadour / AFP

Syyriaa tarkkailevan ihmisoikeusjärjestön mukaan kapinalliset eivät ole vetäytyneet määräaikaan mennessä Syyriaan suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä.

Sunnuntaina puolilta öin umpeutui aikaraja, jolloin myös kapinallisryhmien olisi pitänyt poistua Idlibin maakuuntaan suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä. Syrian Observatory for Human Rights on kuitenkin kertonut, ettei mitään näkyvää merkkiä joukkojen poistumisesta ole ollut.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kapinallisryhmittymä Tahrir al-Sham tiedotti sunnuntaina aikovansa kunnioittaa sopimuksen ehtoja. Ryhmittymä ei kuitenkaan suoraan ilmoittanut noudattavansa sopimusta, vaan sanoi pyrkivänsä turvaamaan alueella olevien ihmisten turvallisuutta. Turkin tukema kapinalliskoalitio on sanonut noudattavansa sopimusta.

Viime viikolla Turkki tiedotti, että alue on saatu tyhjennettyä raskaasta aseistuksesta.

Puskurivyöhykkeen muodostaminen on osa Venäjän ja Turkin syyskuussa solmimaa sopimusta demiliatarisoiduin vyöhykkeen perustamisesta Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten välille. Radikaalien ryhmien oli määrä poistua kuun puoliväliin mennessä.

Lue lisää:

Turkki: Syyriaan suunniteltu puskurivyöhyke on tyhjennetty raskaasta aseistuksestaTurkki: Syyriaan suunniteltu puskurivyöhyke on tyhjennetty raskaasta aseistuksesta

Kapinalliset vetävät raskaita aseita pois puskurivyöhykkeeltä Syyrian Idlibissä