Trump on epävarma puolustusministeri Mattisin erosta – "Hän on jonkinsortin demokraatti"

Presidentti Donald Trump vakuutti suhteiden olevan kunnossa puolustusministeri Jim Mattisin kanssa vieraillessaan CBS-kanavan 60 minuuttia -ohjelmassa sunnuntaina.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump kuvattiin palaamassa Valkoiseen taloon 13. lokakuuta.
Presidentti Donald Trump kuvattiin palaamassa Valkoiseen taloon 13. lokakuuta.Olivier Douliery / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyöritteli puolustusministeri James Mattisin lähtöä haastatteluohjelmassa sunnuntaina. Trumpin mukaan Mattis ei ole puhunut eroavansa tehtävästään. Presidentin mukaan hänellä on hyvät suhteet Mattisiin, vaikka tämä on "jonkinsortin demokraatti".

– Hän on hyvä tyyppi. Tulemme toimeen todella hyvin. Hän saattaa lähteä. Tarkoitan, kaikki lähtevät jossain kohtaa. Se on pääkaupungin tapa, sanoi Trump 60 minuuttia -ohjelman (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Viime kuussa julkisuudessa on vihjailtu Trumpilla ja Mattisilla olevan erimielisyyksiä, jotka saattaisivat johtaa puolustuministerin eroon. Erimielisyydet olisivat liittyneet puolustusliitto Naton merkitykseen ja Venäjä-suhteisiin. Mattis on kiistänyt huhut mahdollisesta erostaan.

Trumpin kommentti on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun hän julkisesti kritisoi puolustusministeriään. Trump sanoi myös esimerkiksi tietävänsä enemmän Natosta kuin Mattis.

Putin "luultavasti" myrkytysten takana

Trump sanoi myös haastattelussa uskovansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan "luultavasti" ulkomailla tapahtuneiden salamurhien ja myrkytysten takana, mutta niitä ei ole tapahtunut Yhdysvalloissa. Trumpin mukaan venäläisten ei tietenkään pitäisi tehdä sellaista.

Haastattelussa Trump sanoi olleensa tiukka henkilökohtaisessa tapaamisessaan presidentti Vladimir Putinin kanssa. Trumpia on kritisoitu siitä, että hän oli liian pehmeä Helsingissä tiedotustilaisuudessa Venäjän presidentin kanssa.

Trump myönsi myös, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Hän kuitenkin sanoi, että myös Kiina on yrittänyt vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin.

Pohjois-Koreasta Trump sanoi, ettei tiedetä rakentaako maa uusia ohjuksia. Samalla hän kehui suhdettaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa ja toisti näkemyksensä, että Pohjois-Korea ei ole enää yhtä suuri uhka kuin ennen.

Haastattelussa Trump puhui myös muista aiheista, kuten ilmastonmuutoksesta. Hän sanoi uskovansa, ettei ilmastonmuutos ole huijausta, mutta samalla kielsi ihmisen toiminnan olevan ilmastonmuutoksen takana. Trumpin mielestä ilmastotieteilijöillä on poliittinen agenda.

CNN: Yhä useampi yhdysvaltalainen uskoo Trumpin uudelleenvalintaan

Yhä useampi yhdysvaltalainen uskoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump valitaan toiselle virkakaudelle vuoden 2020 vaaleissa, kertoo CNN:n teettämä kysely (siirryt toiseen palveluun). Vastaajista 46 prosenttia kertoi uskovansa, että Trump saa toisen kauden presidenttinä. 47 prosenttia uskoo, että häntä ei valita uudelleen.

Luottamus Trumpin uudelleenvalintaan on kasvanut, sillä maaliskuussa vastaavassa kyselyssä 54 prosenttia vastaajista sanoi uskovansa, että Trumpia ei valita toiselle kaudelle. Kyselyyn haastateltiin reilua tuhatta yhdysvaltalaista ja sen virhemarginaali on 3,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lähteet: AP, STT, Tass, Reuters