Näin rajoitat lasten kännykkäaikaa – samalla voit hillitä omaa someaikaasi

Aina pelaaminen ei ole pahasta. Tietty peli voi lapselle tärkeä tapa saada arvostusta luokkakavereiltaan.

Lapsi käyttää mobiililaitetta.
Nykyisten käyttöjärjestelmien avulla voi seurata omaa ja lasten kännykänkäyttöä.

Mitä lapsesi tekee matkapuhelimellaan, kuinka paljon hän pelaa, millä sivuilla seilaa ja mihin aika kuluu? Apple on tehnyt oman versionsa kännykkäajan selvittämiseksi ja rajoittamiseksi, ja Android-ohjelmistosta löytyy omansa.

Käytännössä järjestelmä antaa kerran viikossa raportin siitä, kuinka paljon eri sovelluksia on käytetty viikon aikana.

Ohjelmia ei tarvitse käyttää vain lasten kännykkäajan suitsimiseksi. Niistä voi saada raportin myös omasta nettiajasta ja pontimen vähentää omaa somessa seilaamistaan.

Ylen aamu-tv:n vieraana ollut, teknologiaan perehtynyt freelance-toimittaja Osku Kannisto muistuttaa kuitenkin, ettei netti- tai kännykkäpelaaminen aina ole pahasta. Joskus se on yhteistä peliaikaa ja joskus pelaamista ulkona, vaikka Pokémoneja etsien. Joskus pelaaminen voi olla lapselle se tärkein juttu.

– Kuka on luokan paras tietyssä pelissä? Se voi olla tälle kaverille ainutkertaista. On tietysti harmi, jos kaverit eivät pääsisi sitä arvostamaan.

Tärkeintä vanhemmille on tietää, mitä lapsi tekee puhelimella. Kannisto neuvoo paitsi katsomaan myös kuuntelemaan, kun lapsi kertoo, mitä vaikkapa pelissä tapahtuu.

– Silloin te ymmärrätte, kuinka iso osa lapsen elämää peli on. Kun lapsi onnistuu, niin hän tulee kertomaan, että tänään mä pääsin tämän ja tämän ja voitin tämän. Siinä pääsee koko perhe mukaan riemuun ja opitaan käsittelemään myös tappioita, joita ei ehkä muuten käsiteltäisi.

Samalla Kannisto huomauttaa, että yhteenveto viikon tapahtumista pitää käydä kunnolla läpi lapsen kanssa. Silloin selviää, onko rajoituksille edes tarvetta. Ehdottomia rajoituksia Kannisto ei kannata.

– Se vaatii [paljon] myös vanhemmalta. Pitää sitoutua siihen, että tavoite toteutuu.

Kanniston mukaan ohjelmat antavat mahdollisuuden tehdä rajoituksia pääkäyttäjän koneelta kaikille perheenjäsenille. Hän vinkkaa omasta kokemuksestaan tekemään näin:

Käyttötauko koulupäivän ajaksi:

Se on aika, kun puhelimen kaikki apit ovat poissa käytöstä ja puhelin toimii vain puhelimena ja vain tekstiviestit menevät läpi. Myös koulussa mahdollisesti tarvittavat apit voidaan sallia.

– Tässä on yritetty, ettei koulussa päästäisi pelaamaan, Kannisto selvittää tauon tarkoitusta.

Appirajoitukset:

Sovelluksessa voi ryhmittäin määrittää puhelimessa olevat pelit. Lisäksi voi rajoittaa, kuinka paljon kuhunkin peliin voidaan käyttää aikaa. Peliajan rajoituksen voi tehdä jopa päiväkohtaiseksi, mutta yksittäisen pelin kohdalla rajoitusta ei välttämättä voi tehdä.

Sisältö ja yksityisyys:

Esimerkiksi Applen sisältörajoitukset-kohdasta voi käydä katsomassa, ettei puhelimeen tule sopimatonta materiaalia. Kohdan avulla voi rajoittaa esimerkiksi tiettyjen tv-ohjelmien näkymisen ikärajan mukaan. Myös verkkosisältöjä voi rajoittaa vaikkapa karsimalla aikuissivustot pois.

Lue lisää: