1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mittauslaitteet

Dieseliä jatketaan saastuttavammalla kerosiinilla – seurauksena ilmastohaitat ja moottoririkot

Dieselväärennökset on entistä helpompi paljastaa tansanialaistutkijan kehittämän mittalaitteen avulla.

Kuva: Oliver Berg / EPA

Varsinkin kehitysmaissa, mutta myös Euroopassa tehdään väärennettyä dieselöljyä, jonka sisältämä kerosiini kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Dieselin lantraaminen sitä halvemmalla kerosiinilla aiheuttaa myös moottoririkkoja, jotka johtavat liikenneonnettomuuksiin.

Tansanialainen filosofian maisteri Boniphace Kanyathare on kehittänyt ja tutkinut optisia laitteita dieselöljyn laadun mittaamista varten. Kanyatharen väitöstutkimuksen tavoitteena Itä-Suomen yliopistossa on ollut kehittää käsikäyttöön sopiva mittalaite, jonka avulla voidaan paljastaa kerosiinilla jatkettu dieselöljy.

Väärennetyssä polttoaineessa on tyypillisesti dieselöljyn seassa noin 20 prosenttia kerosiinia, joka on kemiallisilta ominaisuuksiltaan hyvin paljon dieselin kaltaista. Kenttäolosuhteissa väärennöksen mittaaminen on ollut tästä syystä hankalaa.

Boniphace Kanyathare Kuva: UEF

Tutkimuksessaan Kanyathare ennakoi tilannetta, jossa väärentäjät kiinnijäämisen välttääkseen käyttävät alhaisia, alle 5 prosentin kerosiinipitoisuuksia. Tälläkin tasolla väärentämisestä saa taloudellista etua.

Dieselöljyn jatkaminen kerosiinilla on ongelma useissa Afrikan maissa, Intiassa ja Brasiliassa, yleensä siitä syystä, että valaistukseen ja lämmitykseen käytettävä kerosiini on valtion tukien ansiosta dieselöljyä edullisempaa.

Käsikäyttöinen ja kompakti laite mullistaa väärennösten etsimisen

Kanyatharen tavoitteena on yhdistää useita eri optisia mittaustekniikoita samaan laitteeseen, jolloin väärennökset voidaan varmuudella paljastaa. Kanyatharen analysointimenetelmät perustuvat valo-opin teoreettisiin malleihin, jotka soveltavat korkeampaa matematiikkaa.

Optisen mittauksen avuksi kehitettiin prototyyppi kädessä pidettävästä laitteesta, joka soveltaa dieselöljypisaran leviämisnopeutta karhealla lasilevyllä ja siitä tapahtuvaa valon heijastumista.

Tutkimustulokset osoittavat, että kehitysmaiden viranomaiset voivat hyödyntää suhteellisen halpoja kannettavia mittalaitteita, joita on helppo opetella käyttämään.

FM Boniphace Kanyatharen fysiikan alaan kuuluva väitöskirja Development of optical measurement techniques and data analysis methods for screening of adulterated diesel oils tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa 15. lokakuuta.