Kaataako joku näistä kiistoista brexitin? Käynnissä on Britannian EU-eron kohtalon viikko

Britannian EU-erosta yritetään tällä viikolla päästä sopuun kovassa paineessa. Sopu voi vielä kaatua brittien keskinäiseen riitelyyn.

Brexit
Mielenosoittajia Lontoossa.
Andy Rain / EPA

Paineet brexit-sovun syntymiseen ovat kovat.

Brexitin eli Britannian EU-eron pitäisi olla purkissa jo runsaan viiden kuukauden kuluttua: Britannian on määrä lähteä Euroopan unionista 29. maaliskuuta ensi vuonna.

Kello tikittää koko ajan, minkä vuoksi Brysselissä yritetään nyt tosissaan vääntää sopua.

Toiveissa on, että jonkinlaiseen neuvottelutulokseen päästäisiin keskiviikkoon mennessä. Silloin unionin jäsenmaiden johtajien ja Britannian pääministerin Theresa Mayn on määrä tavata EU:n huippukokouksen illallisella Brysselissä.

Jotta aikataulu pitäisi, brexitistä olisi päästävä sopuun viimeistään marraskuussa.

Jos neuvotteluissa päästään tulokseen, vie pääministeri May sopimuksen brittiparlamentin käsiteltäväksi. Lisäksi sopimukselle tarvitaan unionin jäsenmaiden enemmistön ja EU-parlamentin hyväksyntä.

Kokosimme brexit-neuvotteluiden pahimmat kiistakysymykset, jotka saattavat johtaa Britanniassa jopa uusiin vaaleihin tai kansanäänestykseen.

Miksi neuvotteluissa ei päästä eteenpäin?

Britit äänestivät kesäkuussa 2016 EU-eron puolesta niukasti prosentein 52-48. Britannian suurimmat poliittiset puolueet, konservatiivit ja Työväenpuolue, ovat sanoneet kunnioittavansa kansanäänestyksen tulosta.

Brittien kiistely Euroopan unionista ei kuitenkaan päättynyt kansanäänestykseen, sillä jäsenyys jakaa yhä kansaa ja pääpuolueita. Tilannetta pahentaa se, että kansanäänestyskampanjassa jäsenyyden vastustajat lupasivat, että eron jälkeen britit voisivat pitää jäsenyyden edut ilman ikäviä velvoitteita.

Pääministeri Theresa May on yrittänyt puskea eroneuvotteluita eteenpäin, vaikka hänen konservatiivipuolueensa riitelee brexitistä jatkuvasti.

Osa konservatiiveista haluaa turvata talouden edut jäämällä läheiseen suhteeseen unionin kanssa. Tiukkaa linjaa ajavat niin sanotut brexiteerit haluavat jyrkän eron, jotta britit voivat solmia vapaakauppasopimuksia muun maailman kanssa.

Miksi Irlannin raja on neuvotteluiden vaikein asia?

Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti on neuvotteluiden vaikein kipupiste.

Britannian EU-eron jälkeen sen ja Irlannin tasavallan välisestä rajasta tulee unionin ulkoraja. Koska Britannia haluaa lähteä unionin sisämarkkinoilta ja tulliliitosta, tarvitaan jatkossa tarkastuksia.

Pohjois-Irlannissa tarkastukset ja valvonta ovat myrkkyä, joka muistuttaa väkivaltaisesta menneisyydestä. Monet pohjoisirlantilaiset pelkäävät, että pelkät valvontakameratkin voivat lietsoa uusia levottomuuksia.

Katso Ulkolinjan dokumentti: Irlannin rajalla

Britannian hallitus onkin sitoutunut siihen, että brexitin jälkeen rajalle ei tule ns. kovaa rajaa rajatarkastuksineen. EU on puolestaan ehdottanut, että Pohjois-Irlanti pysyisi EU-sääntelyn piirissä eli käytännössä jäisi EU:n tulliliittoon.

Ongelmaan on vaikea löytää ratkaisua, koska pääministeri Theresa Mayn hallituksen tukipuolue parlamentissa on Pohjois-Irlannin Demokraattinen unionistipuolue DUP. Puolue ei hyväksy rajakiistaan sellaista ratkaisua, joka asettaisi Pohjois-Irlannin erilliseen asemaan muun Britannian kanssa.

DUP onkin uhannut vetää tukensa (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Mayn hallitukselta, jos Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille tulee tarkastuksia. Tämän takia rajakiista yritetään nyt ratkaista sillä, että koko Yhdistynyt kuningaskunta pysyisi EU:n tulliliitossa toistaiseksi.

Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välinen raja.
Matthias Graben / AOP

Miksi konservatiivit kiistelevät tulliliitosta?

Tulliliitossa pysyminen puolestaan repii hallitsevan konservatiivipuolueen rivejä. EU-jäsenyyden vastustajien mielestä se tarkoittaisi, että Britanniasta tulisi unionin pysyvä siirtomaa (siirryt toiseen palveluun).

Mayn hallituksen rivit natisevat, sillä joidenkin niin sanottua kovaa brexitiä kannattavien ministerien kerrotaan jopa valmistelevan eroa hallituksesta (siirryt toiseen palveluun). Näitä brexiteereihin kuuluvia ministereitä repii erityisesti se, että Britannian pysymiselle tulliliitossa ei asetettaisi aikarajaa.

Tulliliitossa pysyminen on EU:n vastustajille ongelma, koska sen jäseninä britit eivät voisi neuvotella vapaakauppasopimuksia muiden maiden kanssa. Kansanäänestyksen aikana he lupasivat, että eron jälkeen solmitut uudet vapaakauppasopimukset lisäisivät Britannian vaurautta.

Millaisen brexitin oppositio haluaa?

Oppositiossa oleva Työväenpuolue haluaa Britannian jatkossakin pysyvän EU:n tulliliitossa. Puolueen mielestä tulliliiton jäsenyys on keino välttyä rajatarkastuksilta Irlannin saarella sekä turvata tavaroiden vapaa liikkuvuus ja suojella työpaikkoja.

Vaikka Työväenpuolue kannattaa konservatiiveja läheisempää suhdetta unioniin, ei puolueen puheenjohtaja, Jeremy Corbyn, halua Britannian pysyvän EU:n sisämarkkinoilla. Työväenpuolue on kuitenkin erimielinen brexitistä.

Valtaosa puolueen jäsenistä tukee uuden kansanäänestyksen järjestämistä. Puolueen johto ei tätä kannata, vaan pitää parempana vaihtoehtona uusia parlamenttivaaleja.

Tuleeko uusi kansanäänestys?

Britanniassa on käynnistetty kansalaiskampanja nimeltään People´s Vote uuden kansanäänestyksen järjestämiseksi. Pääministeri Mayn mielestä uusi äänestys olisi epädemokraattinen, sillä kansa on jo kerran äänestänyt unionista lähtemisen puolesta.

Kansanäänestyksen kohtalo voi ratketa Britannian parlamentissa. Pääministeri Mayn on nimittäin saatava sekä brexit-sopimukselle että poliittiselle julistukselle Britannian ja unionin suhteista parlamentin hyväksyntä.

Mayn vähemmistöhallituksen rivit voivat rakoilla parlamenttiäänestyksessä. Osa konservatiivipuolueen kansanedustajista voisi äänestää (siirryt toiseen palveluun) Työväenpuolueen, Skotlannin kansallispuolueen SNP:n ja pikkupuolueiden rinnalla brexit-sopimusta vastaan.

Tuolloin britit voisivat olla tilanteessa, jossa maa olisi lähdössä unionista ilman erosopimusta. Jotkut EU-eroa vastustavat kansanedustajat uskovat, että tällaisessa tilanteessa kansanedustajien enemmistö voisi suostua tukemaan uutta kansanäänestystä.

Todennäköisempää on, että tuollaisessa tilanteessa lopputuloksena olisivat uudet parlamenttivaalit.

Mitä jos sopuun ei päästä?

On myös mahdollista, että vaikeissa neuvotteluissa ei päästä tulokseen. Tuolloin Britannia lähtisi maaliskuussa EU:sta kertarysäyksellä: unionin sopimusten soveltaminen loppuisi välittömästi eikä mitään siirtymäkautta tulisi.

Brexit-sopimuksen kaatuminen aiheuttaisi vaikeuksia Britannialle ja Euroopan unionille. Britannian ja EU:n välille voisi tulla tullitarkastuksia ja tariffeja. Brittihallitus on julkaissut listan varoituksia siitä (siirryt toiseen palveluun), millaisia seurauksia sopimuksettomalla tilalla voisi olla eri aloilla.

Myös tavalliset ihmiset voisivat joutua kärsimään, jos rajatarkastukset voisivat kestää pidempään. Lisäksi Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja unionissa asuvien Britannian kansalaisten oikeuksista ei olisi varmuutta ilman sopimusta.

Lue myös:

Analyysi: Britannian eroneuvottelujen loppusuorasta tulee lyhyt ja vauhdikas