Suomalaiset palaavat nyt suurin joukoin väkivallasta kärsineisiin Egyptiin ja Turkkiin – ulkoministeriö kertoo parhaat vinkit lomailijoille

Rantakohteissa on rauhallista, mutta terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea maissa pois, ulkoministeriö arvioi.

matkailu
Uimaranta Hurghadassa.
Yle

Väkivaltaisista levottomuuksista kärsineet aurinkolomakohteet Egypti ja Turkki ovat palanneet suurten matkanjärjestäjien suosikeiksi.

Matkatoimisto TUI:n lennot Egyptiin lähtivät viime viikolla, ensimmäistä kertaa miltei kolmeen vuoteen. Tjäreborgin kohdevalikoimasta Egypti ehti puuttua ennen tätä syksyä vuodesta 2012 lähtien, mutta nyt se on syyslomaviikolta jotakuinkin loppuun myyty.

Aurinkomatkatkin palaa Hurghadaan ennen joulua.

– Egyptin kohdalla hotellikonseptit turvajärjestelyineen ovat olleet valmiina. Sinne on nimittäin matkustettu muista maista. Työ ei siis lähtenyt nollasta, viestintäpäällikkö Laura Aaltonen TUI Finlandista kertoo puhelimitse.

Suurten suomalaisjoukkojen reissaaminen Egyptiin sammui arabikevään ja sitä seuranneiden valtakamppailujen jälkeen, ja toissa talvena suurten kaupunkien kirkkoihin tehtiin iskuja.

Egyptin rantakohteissa Hurghadan ja Marsa Alamin alueella turvallisuustilanne on pysynyt vakaana. Suomen ulkoministeriö kehottaa kuitenkin erityiseen varovaisuuteen koko maassa, suuria kaupunkeja Kairoa ja Alexandriaa myöten.

Matkatoimistot ja ministeriö vaihtavat säännöllisesti tietoja maiden turvallisuudesta.

"Ei kertaakaan ole pelottanut"

Turkki, toinen epävakaa maa, on totisesti palannut suosikiksi, vaikka sinne on tehty valmismatkoja koko ajan.

Turkin-matkojen kysyntä väheni selvästi kesän 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen. Esimerkiksi Aurinkomatkoilla osa asiakkaista halusi vaihtaa tai perua matkansa.

Tänä vuonna on toisin. Tjäreborgilla ei Turkin-lähdöille ole paikkoja enää jäljellä loppuvuodelle.

Yle tapasi Helsinki-Vantaan lentoasemalla varkautelaisen Sanna Hietalahti-Husun, joka oli lähdössä monen perheen voimin Turkin Belekiin – ja levollisin mielin.

– Olen käynyt siellä aiemminkin, eikä kertaakaan ole pelottanut tai tuntunut turvattomalta. Mutta jos olisi jotain akuuttia käynnissä, miettisimme uudestaan.

Haastateltavina Sanna Hietalahti-Husu (vas.), Konsta Husu ja Tuula Parkko.
Sanna Hietalahti-Husu, Konsta Husu ja Tuula Parkko lähtivät syyslomaviikoksi Turkkiin.Yle

TUI:lla Turkkiin matkustavien määrä kasvoi kesällä miltei 90 prosenttia edellisvuodesta ja maan rannat ovat syyslomalaistenkin suosiossa.

– Egypti ja Turkki ovat hienoja ja kiinnostavia matkailumaita, mutta huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta tarvitaan, konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen ulkoministeriöstä muistuttaa sähköpostissaan ja lisää, että terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Kaikille lomailijoille Putkonen antaakin muutaman nyrkkisäännön.

Lue lisää:

Älä jätä matkustusilmoitusta tekemättä – Se voi pelastaa perheesi