1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Ylen toimittaja Ranskan tulva-alueella: "Siltoja ja teitä on poikki, vettä on kannettu taloista ulos ämpäreittäin" – Katso video tuhoalueelta

Ainakin 13 ihmistä on kuollut Lounais-Ranskan rajuissa tulvissa. Alueella satoi muutamassa tunnissa useiden kuukausien sademäärän verran.

tulvat
Lounais-Ranskassa ainakin 13 kuollut rajuissa tulvissa
Lounais-Ranskassa ainakin 13 kuollut rajuissa tulvissa
pelastajat kahlaavat kantaen kahta lasta
Palomiehet pelastavat lapsia tulvivalla Auden alueella.Guillaume Horcajuelo / EPA

Lounais-Ranskassa Auden alueella ainakin kolmetoista ihmistä on saanut surmansa rajuissa tulvissa, kertovat Ranskan viranomaiset.

Ranskan sisäministeriön mukaan kateissa on ainakin yksi ihminen. Viisi ihmistä on loukkaantunut vakavasti.

Alueella oli maanantain vastaisena yönä voimakkaita rankkasateita. Sade jatkui maanantaina aamupäivällä.

– Tuhot ovat melkoiset. Kuusi pikkukylää on kokonaan veden ympäröiminä. Siltoja ja teitä on mennyt poikki ja tiet ovat menettäneet asfalttipintaansa, kuvasi tuhoalueella asuva Ylen toimittaja Ismo Nykänen.

Vettä on hänen mukaansa kannettu ämpäreittäin taloista ulos.

– Valtavat määrä puita on tullut alas vuorilta ja ne ovat muodostaneet patoja. Vesien pinta nousee koko ajan, vaikka rankkasade on vaihtunut jo tihkusateeksi, hän sanoi.

Viranomaisten mukaan muutamassa tunnissa sadetta kertyi useiden kuukausien sademäärää vastaava määrä.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Pahiten tulvista ovat kärsineet Villardonnelin ja Conques-sur-Orbielin kylät. Tulvat olivat nousseet yöllä nopeasti ja yllättäneet nukkuvat asukkaat.

Huono sää vaikeuttaa pelastustöitä

Pelastushelikopterien oli määrä evakuoida veden saartamiksi joutuneita ihmisiä. Huono sää viivästytti niiden liikkeelle pääsyä. Pelastustöihin osallistuu noin 250 palomiestä ja 100 poliisia.

– Ihmisiä on jumissa rakennusten katoilla. Heidät on evakuoitava ilmateitse, koska emme pysty kulkemaan veneillä veden voimakkaiden virtausten vuoksi. Se olisi liian vaarallista, Ranskan keskushallituksen edustaja Audessa** Alain Thirion** sanoi aamulla ranskalaisen BFMTV-kanavan mukaan.

pelastajat kahlaavat kantaen kahta lasta
Palomiehet pelastavat lapsia tulvivalla Auden alueella.Guillaume Horcajuelo / EPA

Vedenpinnan odotetaan sateiden vuoksi jatkavan nousua alueella maanantaina. Asukkaita kehotetaan pysymään sisätiloissa. Carcassonnen alueella koulut on suljettu.

Voimakkaat rankkasateet ovat tyypillisiä alueella syksyisin. Tänä vuonna sateet ovat olleet epätavallisen voimakkaita. Syynä tähän saattaa olla poikkeuksellisen lämmin merivesi Välimeren rannikolla.

Aiheesta muualla:

France weather: Red alert as flash floods kill 13 in south-west (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi