Lahden kaupunki tuhosi erehdyksessä taideteoksen – surkeiden yhteensattumusten summa koitui veistoksen kohtaloksi

1990-luvulla tilattu ympäristötaideteos kärrättiin katutöiden alta eri varastoon kuin oli sovittu. Tilakeskus tilasi pahaa aavistamatta varastoon tyhjennyssiivouksen.

ympäristötaide
Ympäristötaideteos liikenneympyrässä
Läpi päivän -veistos oli vielä kesällä 2017 paikallaan kiertoliittymässä. Syksyllä 2018 se päätyi erehdysten vuoksi kierrätysmetalliksi.Tiina Rekola

Lahden kaupunki on vahingossa tuhonnut ympäristötaideteoksen. Matti Koskelan Läpi päivän -niminen veistos siirrettiin varastoon Jalkarannantiellä sijainneesta liikenneympyrästä katutöiden vuoksi kesällä 2017.

Kunnallistekniikka tilasi siirron ulkopuoliselta yritykseltä, ja se puolestaan ulkoisti siirron kolmennelle osapuolelle. Kuljetusurakoitsijan erehdyksen vuoksi teos päätyi väärään varastoon, eikä kaupunki tiennyt niin tapahtuneen.

– Onhan se ennenkuulumatonta. Kertoo täydellisestä ohjauksen puutteesta. Nyky-Suomessa voi näköjään tapahtua vaikka mitä, kommentoi veistoksen tehnyt Koskela.

Tänä syksynä Lahden kaupungin tilakeskus tilasi varastoalueelle tyhjennyssiivouksen, ja siinä yhteydessä taideteos tuhoutui.

– Se kuljetettiin metalliromun matkassa metallikeräykseen, kertoo tilapalvelupäällikkö Pirkko Puttonen.

Kaupunki pahoittelee tapahtunutta ja jatkaa asian selvittämistä. Lahden museonjohtaja Timo Simanainen on keskustellut tapahtuneesta taiteilijan kanssa.

Kaupunki myös neuvottelee korvauksista teoksen väärään varastoon kuljettaneen urakoitsijan kanssa. Museonjohtajan mukaan teoksen arvo on noin 10 000 – 15 000 euroa.

– Taideteoksen hintahan mitataan silloin, kun se myydään. Sitä voi arvioida vertaamalla muihin vastaavanlaisiin töihin, joita on myyty huutokaupoissa, Simanainen toteaa.

Hän arvioi, ettei varastoa siivonnut henkilö hahmottanut, että kyse oli taideteoksesta, koska veistos oli purettu osiin säilyttämisen ajaksi. Simanainen katsoo, että jatkossa kaupungin olisi syytä tarkistaa, onko mahdolliset siirrot tehty sovitusti.

Museonjohtaja Timo Simanaisen mukaan on mahdollista, että kaupunki hankkisi uuden samankaltaisen teoksen mahdollisesti jopa saman taiteilijan suunnittelemana. Lahden kaupunki tilasi nyt tuhoutuneen teoksen Matti Koskelalta vuonna 1993.