Hallituksen tiedonanto julki – irtisanomislaista ja työllisyydestä kiistellään eduskunnassa huomenna

Hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua, mikäli se saa keskiviikon äänestyksessä eduskunnan tuen.

Eduskunnan äänestys
Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo.
Valtioneuvosto kokoontui tänään ylimääräiseen istuntoon tiedonannon vuoksi.Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitus antoi tänään tiedonannon (siirryt toiseen palveluun) hallituksen työllisyyspolitiikasta ja työllistämiskynnyksen madaltamisesta pienissä yrityksissä. Tiedonantoa käsitellään eduskunnassa huomenna ja siitä äänestetään keskiviikkona.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti yllättävästä tiedonannosta viime viikolla. Hallitus toivoo tiedonannosta ratkaisua kiistaan irtisanomislaista, johon tiedonannossa viitataan työllistämiskynnyksen madaltamisena.

Tiedonannossa korostetaan odotetusti hallituskauden aikana parantunutta työllisyyttä. Hallituskauden aikana työllisiä on tullut 115 000 lisää. Tiedonannossa viitataan Nordean ekonomisti Olli Kärkkäisen ja THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervolan tutkimukseen, jonka mukaan hallituskauden päätöksillä saavutetaan 33 000 – 42 000 työpaikan lisäys.

Lisäksi hallitus arvioi tiedonannossa, että kilpailukykysopimuksen vaikutus on noin 30 000 – 40 000 työpaikkaa.

Hallitus viittaa mielellään Kärkkäisen ja Tervolan tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), sillä oppositio arvostelee hallitusta usein kunnian ottamisesta globaalin talouskasvun mukanaan tuomista työpaikoista.

Hallitus pyrkii näin osoittamaan, että parantuneen suhdannetilanteen lisäksi myös hallituksen työllisyyspolitiikalla on ollut merkittävä vaikutus työllisyyteen.

Hallitus haluaa purkaa pattitilanteen

Tiedonannossa myös perustellaan ammattiyhdistysliikkeen ja opposition arvostelemaa irtisanomislakihanketta. Hallituksen kaavailema laki tarkoittaisi sitä, että irtisanomisia helpotettaisiin alle 10 työntekijän yrityksissä.

Hallituksen mukaan Suomen henkilöperustainen irtisanomissuoja on tiukempaa kuin OECD-maissa keskimäärin. Hallituksen mukaan laki parantaisi pienyrittäjien mahdollisuuksia työllistää ja siten vähentäisi työttömyyttä. Hallituksen tilaamissa asiantuntijaselvityksissä nettovaikutukset työllisyyteen tosin arvioidaan epäselviksi.

Hallitus ilmoittaa jatkavansa esityksen valmistelua, jos eduskunta antaa hallitukselle luottamuksen. Näin hallitus toivoo pääsevänsä pattitilanteesta, johon se on ammattiyhdistysliikkeen kanssa ajautunut.

Sipilä sanoi viimeksi eilen Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että poliittisten lakkojen ei pitäisi jatkua, jos hallituksen linja saa keskiviikon äänestyksessä eduskunnan tuen.

Ammattiyhdistysliike on ilmoittanut, että eduskunnan luottamusäänestys ei pysäytä työtaistelutoimia, sillä varsinainen lakiesitys irtisanomisten helpottamisesta on edelleen valmistelussa. Järjestöjen näkemyksen mukaan hallitus ei voi vierittää vastuuta eduskunnalle hakemalla esitykseen etukäteiskuittausta luottamusäänestyksellä.

Lue myös:

Analyysi: Juha Sipilä pani kovan kovaa vastaan irtisanomiskiistassa – vielä yksi yhteentörmäys ammattiliittojen kanssa hallituskauden loppuun

* Juttua korjattu 17.10 klo 09:34. Kärkkäisen ja Tervolan tutkimuksessa ei arvioitu kilpailukykysopimuksen vaikutusta. Arvio 30 000 – 40 000 työpaikasta on esitetty hallituksen tiedonannossa.