Hämeen poliisin nurja puoli: huumeet vessanpönttöön, perheväkivaltaa, kuolintieto väärille omaisille

Hämeen poliisi tuhosi huume-erän vetämällä sen vessanpöntöstä alas. Hämäläispoliisin kilvessä on myös muita tahroja.

poliisi
Muovipussillinen amfetamiinia
Hämeen poliisi hävitti amfetamiinit vessanpöntöstä alas. Kuvassa tullin haltuun jäänyt erä amfetamiinia.Tulli

Poliisi oli löytänyt Hämeenlinnan keskustasta 83 gramman erän valkoista jauhetta, jota epäiltiin amfetamiiniksi. Takavarikoinnin sijaan huume-erä kirjattiin löytötavaraksi eikä sitä toimitettu rikospoliisille tutkittavaksi. Tuloksena oli, että huume-erän löytäneen partion johtajana toiminut ylikonstaapeli hävitti huumeet vetämällä ne vessanpöntöstä alas.

Käsky hävittämiseen tuli hänen esimieheltään. Huumehävityksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) (juttu on tilaajille).

– Tässä tapahtui selvä virhe, myöntää Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

– Asia on käsitelty ja hävitysmääräyksen antanut poliisikomisario on saanut asiasta huomautuksen. Olemme myös ottaneet opiksemme ja tarkistaneet toimintamallejamme, kertoo Koskimäki.

Poliisin maine vaakalaudalla?

Huumeiden hävittäminen ei ole ainoa töppäily Hämeen poliisilaitoksessa. Poliisihallituksen tilastojen perusteella Hämeen poliisissa ei ole sen enempää väärinkäytöksiä kuin muissakaan poliisilaitoksissa. Rangaistuksiin johtavia ja maineen kannalta noloja juttuja on kuitenkin joka vuosi.

Pari esimerkkiä: syyskuussa Hämeen poliisi vei putkaan kuolleesta henkilöstä tiedon väärille omaisille ja vuosi sitten poliisi ampui kollegaansa vahingossa Hämeenlinnan poliisitalossa, Miekkalinnassa. Myös poliisien siviilissä tekemiä väkivaltatapauksia on aika ajoin.

Silmälasipäinen mies poseeraa kameralle
Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.Antti Ruonaniemi / Yle

Valtakunnallisesti poliisin mainetta mustaa tapaus Aarnio eikä tilannetta helpota se, että poliisin ylin johto istuu syytettyjen penkeillä. Vähemmästäkin poliisin maine on koetuksella.

– Poliisi tuskin virheiden vuoksi poikkeaa mistään muusta ammattikunnasta, toteaa Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

– Poliiseillakin on erilaisia vaikeuksia, esimerkiksi alkoholi- ja perheongelmia. On tietenkin tärkeää, että näihin tilanteisiin pyritään puuttumaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Poliisin maineen säilyttämiseksi Koskimäellä on selvät ohjeet.

– Poliisin tulee kriittisesti arvioida omaa toimintaansa, huolehtia omasta valvonnasta ja sisäisen tarkastuksen toimivuudesta.

– Poliisin tulee myös viestittää asioista avoimesti ja asianmukaisesti. Oleellista on se, että kun väärinkäytöksiä tapahtuu, niin asiat selvitetään. Ikäviä asioita ei lakaista maton alle, eikä niitä peitellä ja niistä tulee myös tiedottaa, painottaa Koskimäki.