Airiston Helmi -tutkinnan epäillyt haluavat vapaaksi tutkintavankeudesta – poliisi vastustaa: "On löytynyt uutta ja kiinnostavaa materiaalia"

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee vangitsemisia huomenna ja keskiviikkona.

Airiston Helmi
Airiston Helmi -juttuun liittyvä vangitsemisoikeudenkäynti Vantaan käräjäoikeudessa 2.10.2018. Jutun pakkokeinotuomari istui etäyhteyden päässä Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tiloissa Turussa. Kuvassa rikoksista  epäilty venäläismies ja tämän asianajaja Tuomas Sunnari.
Airiston Helmi -juttuun liittyvä vangitsemisoikeudenkäynti 2.10.2018. Kuvassa Vantaan käräjäoikeudessa rikoksista epäilty venäläismies ja hänen asianajajansa Tuomas Sunnari.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Airiston Helmi –tutkintakokonaisuuden epäillyt, venäläinen ja virolainen mies, vaativat päästä vapaaksi tutkintavankeudesta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee tutkintavankeuden jatkamista huomenna tiistaina ja keskiviikkona.

– Venäläisen epäillyn osalta asiaa käsitellään tiistaina, ja virolaisen epäillyn osalta keskiviikkona, kertoo Ylelle keskusrikospoliisin rikoskomisario Antti Perälä.

Poliisi ei halua miesten pääsevän vapaalle tutkintavankeudesta.

Poliisi vaatii vangitsemisen jatkamista samoilla perusteilla kuin lokakuun 2. päivä, kun käräjäoikeus käsitteli edellisen kerran vangitsemisia.

– Poliisi esittää vangitsemisen jatkamista todennäköisin syin epäiltyinä törkeästä veropetoksesta, Perälä sanoo.

"Tutkinnassa ollaan vasta alkutekijöissä"

Keskusrikospoliisilla on valtava määrä takavarikoituna aineistoa, jota se sai mittavissa Turun saaristoon ja mantereelle tehdyissä laajoissa kotietsinnöissä.

Rikoskomisario Perälän mukaan aineiston suuren määrän vuoksi tutkinnassa ollaan vasta alkutekijöissä. Mutta tähän mennessä materiaalista on löytynyt merkittävää aineistoa tutkinnan kannalta.

– On löytynyt uutta ja kiinnostavaa aineistoa, mutta en lähde yksilöimään tässä vaiheessa, mitä se aineisto on ja mihin se liittyy, Perälä sanoo.

Poliisi vakuuttaa, että tutkinnassa ollaan edelleen normaalin talousrikosjutun äärellä.

– Talousrikosjuttua tutkitaan, Perälä sanoo.

Lue myös:

Airiston Helmi -rikosjutussa epäiltyjen tutkintavankeutta jatkettu – perusteena vain törkeät veropetosrikokset

Poliisi aikoo esittää kahden Airiston Helmi -tutkinnassa epäillyn vangitsemisen jatkamista

Kaksi vangittu rahanpesujuttuun liittyen – Käräjäoikeus: syytä epäillä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta

Analyysi: Mihin Paraisilla tarvittiin kommandopipoja ja konepistooleita? Airiston Helmi on ainakin viidestä syystä epätavallinen talousrikostutkinta

Nämä 5 asiaa tiedämme Airiston operaatiosta: Rahanpesua ja kansainvälisiä talousrikoksia saaristoidyllissä – kartta näyttää omistusten sijainnin

Saaristotilalle saapui 9 vuotta sitten ostaja, joka kehui kirkasta hanavettä ja pyysi myyjiä leipomaan limppua – tällainen on mies Airiston Helmen takana