1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatieliikenne

Junaliikennettä Kouvolan ja Kotkan välillä halutaan parantaa – Kymenlaakso pyrkii mukaan liikenne- ja viestintäministeriön kokeiluun

Junia kulkee nyt vähän, eikä moni työmatkalainen pysty hyödyntämään niitä ollenkaan.

Kotkan ja Kouvolan välillä kulkee arkisin seitsemän edestakaista junavuoroa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kouvolan ja Kotkan välistä junaliikennettä halutaan parantaa. Kaupunkien välillä kulkee päivittäin lähes 2 000 työmatkalaista, mutta vain pieni osa heistä käyttää julkista liikennettä. Junia kulkee nyt niin vähän, että niiden hyödyntäminen on vaikeaa.

Osalle kulkeminen on kokonaan mahdotonta. Esimerkiksi Kymenlaakson keskussairaalan työntekijät eivät pääse Kouvolasta aamuvuoroon Kotkaan. Monen työ- tai koulupäivä myös pitenee harvan vuorovälin vuoksi. Vuoroja kaivattaisiin lisää ainakin aamu- ja iltapäivään sekä iltoihin.

Kymenlaakso haluaa paikata tilannetta pyrkimällä mukaan liikenne- ja viestintäministeriön kokeiluun, jonka tarkoituksena on kehittää alueellista osto- ja velvoiteliikennettä ja parantaa junavuorojen aikatauluja.

Jos kokeilu saadaan Kymenlaaksoon, junille laaditaan aikataulut yhdessä ministeriön kanssa. Kokeiluun valitaan mukaan yhdestä kolmeen aluetta, ja se toteutetaan vuosina 2020-2022.

Lausuntoa alueellisen junaliikenteen kehitystarpeesta Kymenlaaksossa ovat valmistelleet Kouvolan ja Kotkan kaupungit sekä Kymenlaakson liitto. Myös Kaakkois-Suomen ELY-keskus on mukana valmisteluissa.