Katso listasta, mitkä ruoat ovat kallistuneet vuodessa eniten ja mitkä vähiten – Juuresten hinnat nousevat nyt kuin raketti

Juurekset kallistuivat syyskuussa lähes 30 prosenttia viime vuodesta. Kaksi täysin erilaista kesää sotkee hinnat.

Ruoan hinnat
Carrots and onions on sale.
Vihannekset ovat selvästi kalliimpia kuin vuosi sitten.Jyki Lyytikkä / Yle

Ruuan hinta nousi syyskuussa vähän yli kolme prosenttia, mutta vihannesten ja juuresten kohdalla nousutahti on aivan toista luokkaa.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi juuresten ja sienten hinnat nousivat edellisvuodesta yli 28 prosenttia. Kaalin kohdalla hinnannousu oli peräti 40 prosenttia.

Mikä selittää suuret muutokset? Juttu jatkuu taulukon jälkeen

Voit järjestää taulukon muutosprosenttien mukaan tai hakea elintarvikkeita hakusanalla. Prosentti kertoo muutoksen viime vuoden syyskuusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.

Ruuan hintaa seuraavan Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori selittää poikkeuksellista ilmiöitä kahden vuoden satokausien erilaisella rytmillä.

Viime vuonna sadot kypsyivät paljon myöhemmin kuin tänä vuonna. Mansikka on hyvä esimerkki.

– Mansikkakausi alkoi tänä vuonna ennen juhannusta, viime vuonna käytännössä heinäkuun puolivälin jälkeen. Tämä kertautuu muillakin vihanneksilla ja kasviksilla.

Mutta hankalampaa on vielä tietää, miten satokausien ero vaikuttaa lopulta vaikkapa kaalin hintaan.

Viime vuonna syyskuussa oli märkää. Kaalisato piti nostaa lähes kerralla ja tarjota kauppaan samaan aikaan. Se pudotti hintaa. Tänä vuonna kaalit olikin mahdollisesti myyty jo heinäkuussa ja siksi hinta nousee nyt syksyllä.

– Satokauden analysointi onnistuu vasta kun koko kausi on kasassa loppuvuonna.

PTT nosti syksyllä ennustettaan (siirryt toiseen palveluun) ruuan hintakehityksestä. Mutta hintaryminä kaupan vihanneslaatikon äärellä ei Arovuoren mukaan kuitenkaan johda välttämättä ruuan hintojen nousuun koko vuoden osalta.

PTT:n mukaan tänä vuonna ruoka kallistuu 1,9 ja ensi vuonna 2,2 prosenttia. Lihan hinta nousee ensi vuonna 2,5 ja viljatuotteiden hinnat 2,4 prosenttia.

Hintakehityksen kokonaiskuvasta saadaan käsitys vasta vuoden lopulla kun voidaan verrata koko vuoden hintoja viime vuoteen.

Myös kysyntä voi muuttaa nopeasti tilannetta. Viime vuonna kukkakaalin kysyntä lähti lentoon some-talkoiden ansiosta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Lihan hinta nousee ensimmäistä kertaa neljään vuoteen, kaikki ruoka kallistuu