Metsästäjä otti hätkähdyttävän kuvan muovin kuristamasta hirvestä: "Miettikää hyvät ihmiset mitä sinne metsään heitätte"

Erikoistutkijan mukaan kiristävä muovi voi olla hirvelle hengenvaarallinen.

hirvieläimet
Hirvi oli kuristunut muoviin
Metsästäjä otti kuvan muovin kuristamasta hirvestä.Ari-Pekka Lehtelä

Tamperelainen metsästäjä Ari-Pekka Lehtelä teki pysäyttävän havainnon lauantaina. Hänen ampumansa hirven kaulan ympäriltä löytyi muovinen pakkausvyöte. Vyöte oli kireällä.

– Jos hirvi ei olisi jäänyt minun saaliikseni, olisi sen tulevaisuudessa ollut vastassa todella tuskallinen kuolema nääntymällä tai tukehtumalla, kun kaula olisi iän myötä kasvanut liian paksuksi, Lehtelä kertoo.

Hirvi kaatui Nokialla. Lehtelä valitsi kaatamansa neljän hirven laumasta, sillä hirvi näytti muita selvästi pienemmältä.

– Vyöte kaulalla tuli yllätyksenä. Siitä miten tai mistä vyöte on päätynyt hirven kaulaan en osaa sanoa. Tuollaisia vyötteitä käytetään niin monissa tuotteissa, että on mahdotonta sanoa mistä se on tullut.

Hirven kaulan ympärillä on pakkausnarua
Ari-Pekka Lehtelä

Lehtelä uskoo, että hirvi oli elänyt jo jonkin aikaa vyöte kaulassaan.

– Jonkun roskaamisen tai varomattoman toiminnan seurauksena oli tämä nuori hirvi elänyt ilmeisesti jo jonkin aikaa tämä vyöte kaulassaan . Miettikää hyvät ihmiset mitä sinne metsään heitätte. Jätteistämme eivät kärsi vain kilpikonnat kaukaisilla merillä vaan ihan suomalaisen luonnon lajitkin.

Lehtelä jakoi kuvan Facebookissa ja se herätti paljon keskustelua.

– Kuvalla halusin välittää viestiä siitä, että mikä tahansa roska on luonnossa haitallinen. Muovijätteiden seuraamuksista saa nähdä kuvia maailmalta, mutta halusin muistuttaa että myös täällä kotimaassa eläinten saataville jäänyt jäte on vaarallinen. En ole aikaisemmin törmännyt vastaavaan tapaukseen, mutta valitettavasti ihmisten roskia kyllä löytyy metsistä lähes joka kerta.

Erikoistutkija: Hirvelle hengenvaarallinen

Luonnonvarakeskuksen hirviin erikoistunut erikoistutkija Jyrki Pusenius ei ole nähnyt aiemmin vastaavaa valokuvaa.

Yli 130 hirveä pannoitettiin Suomessa vuosina 2008–2010. Pantojen avulla tutkittiin hirvien liikkeitä. Lauantaina kaatuneen hirven kaulassa ollut muovi ei ole panta.

– Tuo lenkki on outo, mutta panta se ei ole.

Luonnonvarakeskuksen mukaan muovi voi olla taimilaatikon paketointinauha, mutta se voi olla peräisin myös muualta.

Erikoistutkijan mukaan kasvuiässä olevalle hirvelle lenkki on hengenvaarallinen.

– Ensin se pureutuu syvemmälle ja hankaa ja lopulta kuristaa, hän sanoo.

Luonnonvarakeskuksen tiedossa ei ole, että hirviä olisi aiemmin kuristunut muoviin.