Suomen ja Ruotsin rajalle suunniteltu Barents Center kuopataan – suurhankkeesta jää jäljelle vain monttu

Barents Centeriin piti tulla monitoimiareena, hotelli ja lukio.

Rakentaminen & kiinteistöt
Berets Center
Barents Centerin suuret suunnitelmat karahtivat kiville.Yle

Tornion ja Haaparannan rajalle suunniteltu Barents Center -suurhanke on hautautumassa lopullisesti. Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun)Haaparannan kunta sanoo irti vuosia vireillä olleen Barents Center -sopimuksen, koska hanketta ei pystytä toteuttamaan sopimuksen mukaisesti vuoden 2020 alkuun mennessä.

Haaparannan kunnanneuvos Peter Waara kertoo Radio Norrbottenille, että kunta ei ole kärsinyt rahallisia tappioita hankkeen vuoksi, mutta pitkä epävarmuus on viivyttänyt muun muassa koulutilaratkaisuja. Barents Centeriin oli suunniteltu muun muassa lukio, hotelli, monitoimiareena ja kauppoja. Haaparannan kunta oli sitoutunut vuokraamaan lukiotilat 25 vuodeksi noin 22 miljoonan kruunun vuosivuokralla.

Jo loppukesällä kävi selväksi, että rakentamisesta luovutaan ja tontti siirtyy Concent-yhtiön velkojien haltuun. Velkojia on noin sata ja heillä on saatavia noin 241 miljoonan kruunun edestä.

Haaparanta on tuskaillut rakentamattoman tontin kanssa jo useita vuosia. Viimeksi toivoa herätti se, että torniolainen yrittäjä Erkki Hanhirova ja Ideaparkin pääomistaja Jarmo Viitala lähtivät hankkeeseen mukaan. Työt eivät kuitenkaan käynnistyneet ja sekin kuvio on sittemmin haudattu (siirryt toiseen palveluun).

Epäselvää on, mitä tontille ja sillä olevalle kuopalle tapahtuu.

Barents Centerin työmaa 8.6.2015.
Heidi Hannukainen / Yle