Lapsiperheen loma ei ole ekstremeä – ulkomaiset perhematkailijat hakevat myös kodinomaisuutta Lapin reissultaan

Lapsiperheen lomaohjelman on oltava helppo ja silloin matkallakin tukeudutaan arjesta tuttuihin harrastuksiin.

matkailu
Lapsi vetää matkalaukkua
YLE / Häme

Osa ulkomaisista perhematkailijoista harrastaa paljon samoja asioita lomakohteessaan kuin kotimaassaankin. Aina matkailu ei siis tarkoitakaan elämystä elämyksen perään.

Tämä käy ilmi syyskuussa Vaasan yliopistossa tarkastetusta väitöstutkimuksesta, jossa asiaa kysyttiin Rovaniemellä vierailleilta perhematkailijoilta.

– Kaikki perheet eivät etsikään uutuuksia, vaan haluavat ehkä tehdä tuttuja asioita uudessa ympäristössä, tutkijatohtori Erose Sthapit sanoo.

Sthapit toteaa väitöskirjassaan, että varsinkin lasten kanssa matkustavat ja pitkään lomailevat perheet harrastavat mielellään samoja asioita niin lomalla kuin kotonakin.

Pyöräily kiinnostaa Lapissa, mutta se ei ole koko totuus

Kaiken takana on suunnittelemisen helppous, sillä matkan ohjelmatarjonta voi olla hyvinkin runsasta. Tuttuun on helppo tarttua, oli se sitten museoissa käymistä, shoppailua, pyöräilyä tai luonnossa liikkumista.

Tuttuun on helppo tarttua, oli se sitten museoissa käymistä, shoppailua, pyöräilyä tai luonnossa liikkumista.

– Tutut aktiviteetit sisältävät vähemmän riskejä ja epävarmuustekijöitä, summaa Erose Sthapit.

Sthapitin kyselyyn vastanneista yli kahdestasadasta matkailijasta viidesosa oli brittejä. Suosittu ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris markkinoi matkoja ympäri maailman, myös Iso-Britanniaan.

Myyntipäällikkö Mikael Rissanen on havainnut, että kotimaasta tutut aktiviteetit kyllä kiinnostavat.

– Jos ajatellaan Euroopassa suosittua pyöräilyä, niin kyllähän meillä tarjotaan hyvät mahdollisuudet muun muassa maastopyöräilyyn ja fatbike-pyöräilyyn, Rissanen miettii.

Turistit iltatunnelmassa Joulupukin pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä on monen lapsiperheen ykköskohde Lapin matkalla.Vesa Vaarama / Yle

Suurempaa trendiä hän ei kuitenkaan tässä näe, ainakaan brittimatkailijoiden osalta. Lappi halutaan Rissasen mukaan kokea edelleen eksoottisena, talvisena kohteena.

Selvitys mieltymyksistä voisi parantaa palvelua

Myös Erose Sthapit muistuttaa, että osa perhematkailijoistakin on silti edelleen elämyksien etsijöitä ja haluaa vaikkapa Rovaniemellä kokea talven ihmemaan ja tavata Joulupukin.

Silti tutkija haluaa antaa neuvon paikallisille matkailumarkkinoinnin osaajille.

– He voisivat selvittää, mitä matkailija tekee vapaa-ajallaan kotona. Tältä pohjalta voitaisiin kehittää uutta tarjontaa tietyille asiakkaille.

Perheiden loma-aktiviteetteihin liittyvät kysely on osa Vaasan yliopiston tutkijatohtori Erose Sthapitin markkinoinnin alan väitöstutkimusta. Tutkimusta varten haastateltiin 215:ttä Rovaniemellä vieraillutta kansainvälistä perhematkailijaa.