1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Musa, Pori

Saako Ykköseen noussut MuSa pelata Musan kentällä?

Porin kaupunki suhtautuu nihkeästi Musan kentälle tehtäviin investointeihin.

MuSa keräsi Musan kentälle nousukarsintapeliin Kokkolan GBK:ta vastaan 2 136 katsojaa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Jalkapallon Ykköseen launtaina noussut porilainen Musan Salama haluaa jatkaa pelaamista Musan kentällä.

Kaupunginosan keskellä sijaitseva kenttä ei täytä Suomen Palloliiton olosuhdevaatimuksia. MuSan toiminnanjohtaja Petteri Lahtikertoo, että seura hakee tarvittavia poikkeuslupia.

Petteri Lahti on MuSan toiminnanjohtaja ja Porin kaupunginvaltuutettu (sd.). Kuva: Antti Laakso / Yle

Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen kertoo, että kentältä puuttuvat muun muassa katetut katsomot. Niitä pitäisi olla vähintään 500 ihmiselle.

Nurmikentälle pitäisi saada lämmitys, jotta sitä voitaisiin käyttää aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Valaistuksen puuttuminen vaikeuttaa iltapelien pelaamista. Palloliitolta on saatavissa tukea kenttäolosuhteiden kehittämiseen.

Kaupungin tuki tärkeää

Suomen Palloliiton seuralisenssipäällikkö Mikko Aitkoski sanoo yleisellä tasolla, että liitto suhtautuu ymmärtäväisesti uusien Ykkösen seurojen toiveisiin, kunhan kentän kehittämisestä saadaan selkeitä lupauksia.

– Jos kaupunki kertoo, että kenttää aletaan kehittää, se on iso asia ja sitä uskomme, Aitkoski sanoo.

Aitkosken mukaan on mahdollista myös tehdä sellainen ratkaisu, että seura pelaa kesäaikaan yhdellä kentällä ja keväällä sekä syksyllä toisella kentällä. Varakenttiä on käytetty muun muassa Tampereella ja Kemissä.

MuSa nousi Ykköseen voitettuaan Kokkolan GBK:n lauantaina. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Porissa mahdollisuus voisi olla, että Musa pelaisi keväällä ja syksyllä Porin stadionilla ja kesällä kotikentällään Musassa. Aitkoski kertoo, että Palloliitto ei ole evännyt lisenssejä olosuhteiden takia. Yleensä toimiva ratkaisu on löydetty yhteistyössä seuran kanssa.

Luukkonen: MuSa stadionille

Porin kaupunki jäähdyttelee Musan Salaman toiveita saada Musan kentän kehittämiseen julkista rahaa.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo, että Porissa on jo Palloliiton olosuhdevaatimukset täyttävä kenttä eli Porin stadion. Hänen mukaansa Pori laittaa urheilutilojen kehittämiseen tarkoitetut rahat lähivuosina urheilutalon parantamiseen.

Aino-Maija Luukkonen. Kuva: Antti Laakso / Yle

– Tavoitteena pitää olla tietysti, että MuSa nousee liigaan, Luukkonen sanoo.

Huonoja kokemuksia stadionilta

Kun MuSa pelasi viimeksi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ykkösdivisioonassa 2000-luvun alussa, se siirtyi Musan kentältä Porin stadionille.

Siirtymää pidettiin jälkikäteen isona virheenä, koska yleisömäärät vähenivät eikä suuri stadion vastannut tunnelmaltaan pelkästään jalkapalloilijoiden käytössä olevaa pientä Musan kenttää.

Musan kentän yleisöennätys tehtiin lauantaina, kun MuSa voitti nousukarsinnan Kokkolan GBK:ta vastaan. Yleisöä oli 2 136 ihmistä. Porin stadionilla jalkapallon yleisöennätys on 25 vuoden takaa eli vuodelta 1993, kun FC Jazzin mestaruusottelua MyPaa vastaan seurasi 11 193 ihmistä.

Porin stadionilla katsomo sijaitsee juoksuratojen takana. Kuva: Karri Laihonen / Yle

Musan Salaman toiminnanjohtajalla Petteri Lahdella on hyvä paikka lobata Musan kentän uudistamista: hän istuu Porin kaupunginvaltuustossa SDP:n riveissä.