1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Orvokit kukkivat keskellä syksyä ja lämpöennätykset paukkuvat harva se viikko – Kysy tämän vuoden erikoisista sääoloista ja ilmastonmuutoksesta

Lähetä kysymyksesi tämän jutun kommenteissa, asiantuntijat vastaavat tiistaina kysymyksiin.

Näkymä merelle aurinkoisena syyspäivänä Mustikkamaalla Helsingissä 14. lokakuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomessa on viime päivinä ollut laajalti epätavallisen lämmintä. Lokakuun lämpöennätys rikkoutui sunnuntaina. Kruunupyyssä sijaitsevalla Kokkola-Pietarsaaren lentokentällä mitattiin sunnuntai-iltapäivällä 20,9 astetta.

Havaintoja on tullut esimerkiksi pihalla kukkivista orvokeista, ja syksyn lehtiä on saanut haravoida monessa paikassa kesäisesti pukeutuneena.

Lämmintä on riittänyt aiemminkin tänä vuonna. Toukokuu oli lähes viisi astetta tavanomaista lämpimämpi ja heinäkuu oli neljästä kuuteen astetta tavanomaista lämpimämpi.

Heinäkuu oli Suomessa mittaushistorian kuumin. Kuukausittaisia lämpötiloja voi katsoa ja vertailla Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) sivuilla.

Tällä viikolla lämpötilojen ennustetaan palaavan lähemmäs tavanomaisia syksyisiä lukemia.

Onko sinulla viime aikojen erikoisista sääoloista, ilmastosta ja ilmastonmuutoksesta kysymys, johon haluaisit asiantuntijan vastaavan? Kirjoita kysymyksesi tämän jutun kommenttikenttään.

Kysymyksiin vastaavat tiistaina Ylen meteorologit ja asiantuntija Suomen ympäristökeskuksesta.

Lue myös

Piskuinen Bhutan on maailman ainoa negatiivisten hiilipäästöjen maa, mutta muiden maiden välinpitämättömyys uhkaa romuttaa vihreän politiikan

Pääministeri Sipilä kutsuu kaikki puolueet hiomaan Suomen ilmastopolitiikkaa: "Meidän on tehtävä enemmän ja nopeammin"

Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet – Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

5 asiaa, jotka maailman merkittävimmästä ilmastoraportista pitää tietää – ilmastoprofessori: "Olen paatunut ja kokenut, mutta silti järkyttynyt"