Nyt se tapahtui myös Espoossa: lastentarhanopettajien palkat nousevat

Kilpailu lastentarhanopettajista käy pääkaupunkiseudulla kuumana, sillä myös Helsinki ja Vantaa ovat ilmoittaneet palkankorotuksista.

Kuva: Jani Aarnio/Yle

Espoon kaupunki korottaa lastentarhanopettajien palkkoja vuoden 2019 alusta alkaen. Palkat nousevat 175 euroa kuukaudessa.

Päätös oli odotettu, sillä myös Helsinki ja Vantaa ovat aiemmin ilmoittaneet lastentarhanopettajien palkankorotuksista. Palkkojen lisäksi lastentarhanopettajia on pyritty houkuttelemaan erilaisilla lisillä, kuten muuttorahalla.

Espoo korottaa myös useiden muiden varhaiskasvatuksen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattiryhmien tehtäväkohtaisia palkkoja. Esimerkiksi kotihoidon lähihoitajien palkkoja korotetaan 55 eurolla kuukaudessa.

Espoon kaupungin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan opetusalalla palkankorotukset kohdistetaan opettajille, jotka opettavat erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Lisäksi jatkossa rehtorit voivat jakaa kehitystyötä tekeville opettajille "kehittämisrahaa".

Kaikkinensa palkankorotukset maksavat Espoolle 6,8 miljoonaa euroa vuodessa.

Espoon kaupungin henkilöstöjohtajan Kimmo Sarekosken mukaan palkankorotuksilla on pyritty korjaamaan palkkauksellisia epäkohtia.

– Erityisesti kannamme huolta Espoon kilpailukyvystä työmarkkinoilla, Sarekoski toteaa tiedotteessa.

Lastentarhanopettajan uusi palkka Espoossa on korotuksen jälkeen vajaat 2 600 euroa kuukaudessa.

Yle uutisoi "herrasmiessopimuksesta"

Keskustelu lastentarhanopettajien palkoista leimahti viime maaliskuussa, kun Yle uutisoi pääkaupunkiseudun kuntien "herrasmiessopimuksesta". Sopimuksen mukaan lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailtaisi.

Tämä tarkoitti sitä, että kunnat eivät nostaneet lastentarhanopettajien tehtäväkohtaisia palkkoja. Siitäkään huolimatta, että pääkaupunkiseudulla oli satoja tehtäviä täyttämättä, koska päteviä hakijoita ei ollut.

Sopimuksesta Ylelle kertoi Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.

Ylen uutisen jälkeen Helsingin, Espoon ja Vantaan henkilöstöjohtajat kiistivät "herrasmiessopimuksen" olemassaolon.