Raiteille tippuneet syksyn lehdet aiheuttavat harmia junaliikenteelle – helpotusta ei luvassa lähipäivinä

"Lehtikeli" jatkunee ainakin kuluvan viikon ajan, sillä kovia tuulia ei ole luvassa.

rautatieliikenne
Tavarajunan veturi tulee kuvaan.
Esa Hiltula / AOP

Puista pudonneet syksyn punertamat lehdet täyttävät monen sosiaalisen median. Vaikka punastuneet lehdet näyttävät toki kauniilta, ne tuottavat myös päänvaivaa.

Yksi lehtipeitteen maahansyöksyn suurin kärsijä on junaliikenne. Alalla on termi "lehtikeli", joka viittaa aikaan, jolloin lehdet haittaavat junien matkantekoa.

– Kun puista putoavat lehdet laskeutuvat rautatiekiskoille ja liiskautuvat junien pyörien alla, niistä tulee ikään kuin liisteri, joka heikentää kiskon pitoa. Etenkin tihkusade yhdistettynä putoaviin lehtiin on haastava, sillä se tekee kiskosta hyvin liukkaan, viestintäasiantuntija Juulia Piirainen VR:n viestinnästä kertoo.

Syksyinen lehtikeli on Piiraisen mukaan erityisen hankala tavaraliikenteelle, sillä tavarajunat ovat henkilöjunia raskaampia.

– Tavarajunat saattavat jäädä jumiin varsinkin pitkillä nousuosuuksilla. Sitä kutsutaan mäkeenjäänniksi. Silloin veturin pyörä ei pidä, vaan alkaa sutimaan.

Haittoja voi aiheutua myös matkustajaliikenteelle esimerkiksi silloin, kun tavarajuna jää raiteiden tukoksi ja aiheuttaa heijastusvaikutuksia matkustajaliikenteelle.

Viivästyksiä jonkin verran – junien nopeuksia hidastetaan

Lehtikeli on aiheuttanut junien viivästyksiä tänä syksynä Piiraisen mukaan jonkin verran.

– Viimeksi tavarajuna jäi mäkeen tänään. Kyllä niitä ihan merkittävästi on ollut.

Jämsän ja Oriveden välillä on erityisen vaikea nousosuus, jossa tavarajunat voivat jäädä helposti mäkeen. Toinen tällainen paikka Härmänmäessä.

VR:llä varaudutaan lehtikeleihin muun muassa niin, että junien nopeuksia hidastetaan liukkauden takia. Tämä voi aiheuttaa myöhästymisiä.

– Jos juna lähtee liikkeelle mäen alta, juna ohjataan usein odottamaan hieman kauemmas, jotta se pääsee jatkamaan matkaansa täydellä nopeudella, eikä jää niin helposti mäkeen, Piirainen selittää.

Lisäksi VR:n vetureissa on perinteisesti heikkasäiliöt, jotka puhaltavat hiekkaa junan pyörien eteen kiskoille kitkan lisäämiseksi.

Juna rantaradalla.
Linus Hoffman / Yle

Meteorologi: Lähipäivinä ei lehtiä pudottavia tuulia

Ylen meteorologi Joonas Koskela kertoo, että lehtikelit jatkunevat ainakin kuluvan viikon ajan. Näillä näkymin ei ole luvassa kovia tuulia, jotka puhaltaisivat syksyn värittämät lehdet nopeasti puista.

– Kovia tuulia saadaan aikaisintaan ensi sunnuntain ja maanantain välillä viikon vaihtuessa seuraavaan. Mutta sekään ei ole vielä varmaa, Koskela kertoo.

Näin ollen VR:llä joudutaan ainakin viikon ajan jatkamaan jokasyksyiä toimia lehtikelissä selviytymiseksi. Junankäyttäjienkin onkin varauduttava pieniin viivästyksiin.

Lue lisää:

Junat liukastelevat jälleen: "Lehtipuiden kaataminen ei tätä ratkaise"

Lehtikeli tietää ratikkaraiteille ruuhkaa ja kuljettajalle hikistä otsaa