Koulut alkavat vähitellen tarjota kahta pääruokaa – liharuuan rinnalle kasvisruokaa

Kotkassa kahden pääruoan käytäntöön on oltu tyytyväisiä. Kouvola harkitsee saman järjestelyn testaamista.

koulut
Kotkassa Kymenkartanon koulussa tarjoiltiin lokakuussa kalakeittoa ja kasvis-soijakeittoa.
Kotkassa Kyminkartanon koulussa tarjotaan päivittäin kahta pääruokaa, joista toinen on kasvisruokaa. Malliannoksissa ovat esillä kalakeitto ja kasvis-soijakeitto.Sanni Harmanen / Yle

KotkaLinjastossa höyryää vierekkäin kahta keittoa.

Valtaosa Kyminkartanon koulun kakkosluokkalaisista valitsee kalakeiton, mutta esimerkiksi Dani Duran, 8, lusikoi kasvissoijakeittoa. Ei siksi, että se on kasvisruokaa, vaan koska Duran on allerginen kalakeiton ainesosille.

Emma Poikala, 8, syö mieluiten liharuokaa. Se maistuu paremmalta.

– Joskus jos toinen ruoka ei ole niin hyvää, voin ottaa kasvisruokaa, Poikala kertoo.

Tänä vuonna Kotkan peruskoulujen ruokailua uudistettiin siten, että tarjolla on päivittäin kahta pääruokaa, joiden väliltä oppilaat saavat valita vapaasti. Toinen ruuista on aina kasvisruokaa.

Kyminkartanon koulun yli 230 oppilaasta vain muutama on kasvissyöjä, mutta jokainen saa ottaa lautaselleen kasvisruokaa.

Kouvolassa harkitaan kokeilua

Nyt kahden pääruuan käytäntö kiinnostaa myös Kouvolassa.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä aloitteessa ehdotetaan, että järjestelyä testattaisiin viidessä kaupungin koulussa tammikuusta toukokuun alkuun. Kokeiluun osallistuisivat Elimäen yhtenäiskoulu, Mansikkamäen koulu, Naukion yhtenäiskoulu, Saviniemen koulu ja Urheilupuiston koulu.

Kokeilusta tehdään lopullinen päätös tämän vuoden puolella.

Kasvisruoka kouluissa ei ole mikään uusi ilmiö. Uutta olisi Kouvolassa se, että kasvisruokaa olisi tarjolla kaikille, ei vain erityisruokavaliostaan ilmoittaneille. Lisäksi päivän kaksi ruokaa olisivat aina samantyyppiset keskenään. Siinä missä aiemmin lihapullapäivänä on voitu tarjota kasvissyöjille kasvissosekeittoa, uudessa järjestelyssä keittopäiviksi tehdään kahta keittoa ja lihapullien rinnalle vaikkapa kasvispyöryköitä.

Kyminkartanon koulun kakkosluokkalaiset Dani Duran (takana keskellä) ja Emma Poikala (edessä oikealla).
Kakkosluokkalaiset Dani Duran (takana kesk.) ja Emma Poikala (edessä oik.) pitävät eniten liharuoasta.Sanni Harmanen / Yle

Kouvolan valtuustoesityksessä perustellaan kokeilua kasvisruuan terveellisyydellä ja ympäristöystävällisyydellä. Kahden pääruuan järjestelyyn kannustaa esimerkiksi kansallinen kouluruokasuositus, joka julkaistiin viime vuonna. Kotkan lisäksi käytäntöä noudatetaan esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä, Savitaipaleella ja Lahdessa.

Esityksessä toivotaan, että jos kasvisruokaa on tarjolla päivittäin, entistä useampi voisi kiinnostua maistamaan sitä.

Keittiön haasteena maku ja proteiinit

Kouvolan ruokapalveluiden vuosittainen asiakastyytyväisyyskysely tiedusteli 4. ja 8. luokkien oppilailta mielipidettä kahden pääruuan mallista. Kaksi kolmasosaa vastaajista piti ideaa hyvänä.

Ruokalat varautuvat myös haasteisiin, kertoo Kouvolan ruokapalvelupäällikkö Auli Windt. Jo ennestään ahtaisiin ruokasaleihin tarvitaan tilaa toiselle pääruualle, ja osa kasvisperäisistä proteiininlähteistä maksaa enemmän kuin liha.

– Lisäksi meidän täytyy löytää sellaiset ruokalajit, jotka uppoaisivat oppilaisiin. Karrikoidusti sanottuna, jos meillä on jauhelihakeitto sekaruokana ja vaikka punainen linssikeitto kasvisvaihtoehtona, luultavasti linssikeitto ei ihan pärjää kilpailussa, Windt sanoo.

– Vaikka nuoret ovat innostuneita kasvisruuasta, monella on ennakkoluuloja uudenlaisia ruokalajeja kohtaan.

Oikean ruokamäärän tekeminen voi olla aluksi vaikeaa, kun eri kasvisruokien suosiosta ei ole vielä kokemuksia.

– Alkuvaiheessa tulee varmaan väkisinkin tavallista enemmän biojätettä, Windt sanoo.

Porkkananapit hurmaavat

Kyminkartanon koulussa huoli ruokahävikistä osoittautui aiheettomaksi. Biojätteen määrä ei ole muuttunut suuntaan eikä toiseen.

Pääruokien samankaltaisuus on osittain helpottanut keittäjien työtä, kertoo keittiön vastaava Eija Kolsi. Linjastolle ei tarvitse kattaa sekä haarukoita että lusikoita, vaan jompikumpi riittää.

Kotkan Kyminkartanon koulun oppilas on piirtänyt kuvan, jossa kehotetaan haarukan ja veitsen käyttöön.
Kymenlaakson koulun ruokalassa tehdystä ja syödystä ruoasta noin 30 prosenttia on kasvisruokaa.Sanni Harmanen / Yle

Uusien proteiininlähteiden, kuten härkiksen ja nyhtökauran, sijaan Kyminkartanon koulussa luotetaan ennen kaikkea papuihin ja siemeniin. Kasvisannosten tukevoittamiseen tarkoitetut tofu ja raejuusto ovat niin suosittuja, että oppilaat ottavat niitä myös sekaruokien lisukkeeksi.

Kasvisruuan osuus koulussa syötävistä ruuista on noin 30 prosenttia.

Kyminkartanon koulun rehtori Markku Järvinen kertoo, että oppilaat ovat pitäneet uudistuksesta. Varsinkin kasvissyöjät ovat olleet tyytyväisiä uusiin ruokiin.

Perinteisen suomalaisen kotiruuan suosio koulussa ei ole uhattuna. Makaronilaatikko on kuningas, mutta kasvisruuistakin erottuu selkeä suosikki.

– Porkkananappeja syötäisiin vaikka miten paljon. Jos tarjolla on lihapullia ja porkkananappeja, moni ei osaa päättää, kumpaa ottaisi, Eija Kolsi sanoo.

Lue myös:

Kouvola aloittamassa kokeilun: Kouluihin kasvisruokaa tarjolle joka päivä

Monet koulut rajoittavat kasvisruoan saantia – se tarjotaan usein "tiskin alta"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus