Saudiarabialaisista ja turkkilaisista koottu ryhmä aloitti tutkinnan konsulaatissa – toimittaja Jamal Khashoggi katosi Istanbulissa kaksi viikkoa sitten

Turkkilaiset viranomaiset ovat kertoneet, että he tekevät yhdessä Saudi-Arabian tutkijoiden kanssa tarkastuksen Istanbulissa sijaitsevaan Saudi-Arabian konsulaattiin maanantaina.

Jamal Khashoggi
Saudi-Arabian viranomaiset saapuvat tutkimaan Saudi-toimittajan Jamal Khashoggiin katoamista Istanbulin saudi-konsulaatissa 15. lokakuuta 2018.
Turkkilaiset ja saudiarabialaiset tutkijat ovat menossa tekemään tarkastusta Istanbulissa sijaitsevaan Saudi-Arabian konsulaattiin.Bulent Kilic / AFP

Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut toimittaja Jamal Khashoggi on ollut kateissa 2.10. lähtien. Saudiarabialaisten uskotaan surmanneen toimittajan konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt nämä väitteet.

Amerikkalaiset ovat uhanneet rankaista Saudi-Arabiaa, jos Khashoggin tapaukseen ei saada selvyyttä. Myös Iso-Britannia, Ranska ja Saksa ovat vaatineet uskottavaa tutkimusta katoamiseen liittyen.

Turkin ulkoministeriön virkamies on todennut, että ryhmä vierailee konsulaatissa maanantaina. Virkamies esitti tämän asian nimettömänä. Saudiarabialaiset virkamiehet eivät ole vastanneet asiaan liittyviin kysymyksiin.

”Vakava rangaistus odottaa”

On kuitenkin epäselvää, mitä todisteita konsulaatista voisi enää löytyä kaksi viikkoa Khashoggin katoamisen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi, että Saudi-Arabia tulee kohtaamaan vakavan rangaistuksen, jos se osoittautuu olevan Khashoggin katoamisen taustalla.

Trump keskusteli maanantaina puhelimessa Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin kanssa, mutta hän kielsi Saudi-Arabian osallistuneen Khashoggiin liittyvään tapaukseen.

Yhdysvaltain presidentin mukaan itsenäisesti toimineet tappajat ovat mahdollisesti surmanneet toimittaja Jamal Khashoggin.

Ulkoministeri Mike Pompeo on jo matkalla Saudi-Arabiaan.

Lue myös:

Trump uhkaa Saudi-Arabiaa "vakavalla rangaistuksella", jos Yhdysvaltain liittolainen on toimittajan katoamisen takana

Saudi-Arabian kuningas vakuuttaa maallaan olevan hyvät suhteet Turkkiin - johtajat keskustelivat kadonneesta toimittajasta

CNN: Asiantuntijat epäilevät väitteitä sauditoimittajan kuoleman nauhoittamisesta älykellolla

Lähteet: AP, AFP