"Lavalla olen sekopää, joka on päästetty irti mutta koulun vanhempainillassa istun hiljaa" – Klamydian Vesku Jokiselle punk- aate on vapautta olla oma itsensä

Punk-yhtye Klamydia täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Laulaja Vesku Jokinen on bändinsä keulahahmo, jolle punk on elämäntapa. Lavalla riehumisen vastapainona Jokinen rauhoittuu avannossa.

punk
Vesku Jokinen teki suorassa lähetyksessä biisin illan uutisotsikoiden innoittamana. Kappaleen nimi on: Ruotsi on naapurikyttääjien paratiisi.
Vesku Jokinen teki suorassa lähetyksessä biisin illan uutisotsikoiden innoittamana. Kappaleen nimi on: Ruotsi on naapurikyttääjien paratiisi.

Vesku Jokinen, 48, erottuu muista vanhemmista alakoulun vanhempainilloissa. Näyttävä irokeesi, isot korut, nahkatakki ja bändipaita eivät kuulu tyypillisen keski-ikäisen tyyliin mutta Jokinen on ylpeästi oma itsensä.

30 vuoden ajan Jokinen on huudattanut ja riehaannuttanut yleisöä ympäri Suomea, mutta 10 -vuotiaan poikansa koululla hän istuu rauhallisesti aloillaan.

– Lavalla olen Klamydian Vesku, sekopää joka pääsee irti ja nautin siitä. Potkin jalkaa kattoon ja laulan kaikesta mitä tapahtuu. Vanhempainilloissa istun kuitenkin hiljaa ja hymyilen. Punk on sitä, että on rohkeasti oma itsensä, mutta se ei tarkoita joka paikassa itseään esille tuomista tai riehumista.

– Jos eläisin kuten yleisö edellyttää, olisin jo kuollut. Ei siviilissä voi olla Klamydian Vesku, se veisi hengen.

Punk on hauskanpitoa

Puoli seitsemän –ohjelmassa vieraillut Jokinen kertoi, että hänelle Punk ei ole koskaan merkinnyt anarkiaa vaan hauskanpitoa.

– Nautin siitä metelistä, jota soittimilla saa aikaan. Maailmanparannuksen ja saarnauksen olen jättänyt muille.

Kannanottoja yhteiskunnan tilaan Jokinen on tehnyt paljonkin Klamydian kappaleissa. Hänen mielestään punkin vahvuus on siinä, että se on antanut monille mahdollisuuden nousta lavalle ja esiintyä.

– Punkkia voi soittaa ja tehdä omia kappaleita vaikka ei olisikaan niin taitava. Mistä tahansa aiheesta voi vääntää biisin, mutta tuleeko siitä hyvä, se on eri asia, Jokinen nauraa.

Irokeesi pystyyn froteepyyhkeellä

Jokisen tyyliin on kuulunut vuosikymmenten ajan näyttävä irokeesi. Hiusten nostamiseksi pystyyn on monia eri konsteja. Toiset käyttävät saippuaa, viiksivahaa, sokerivettä ja jopa laimennettua puuliimaa mutta Jokisen metodi on hyvin yksinkertainen.

– Hinkkaan froteepyyhkeellä hiukset sähköiseksi ja laitan lakkaa päälle. Moni sanoo, että se on repivä tyyli mutta vielä on pysynyt hiukset päässä. Sitten kun irokeesin välissä suuria rakoja, on aika ajaa pää kaljuksi.

Ei tarvetta pyykkilautavatsalle

Lavalla olo on muusikoille hyvin fyysinen suoritus ja kunnosta on pidettävä huolta. Vesku Jokiselle mieluisat liikuntamuodot ovat uinti ja kuntosalikäynnit.

– Haaveet ovat vaihtuneet vuosien kuluessa. Enää en kaipaa pyykkilautavatsaa, vaan haluan jaksaa keikat täysillä ja olla isänä pojalleni.

Erityisen paljon Jokinen pitää avantouinnista.

– Eihän se ole varsinaista liikuntaa kun menee reikään lillumaan, mutta kokemus on orgastinen. Ylös noustessa tuntuu siltä kuin olisi voittanut pari maailmanmestaruutta.

Katso Vesku Jokisen vierailu Puoli seitsemän -ohjelmassa Yle Areenasta.