1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viikinkilaivat

Video: Norjassa on tehty harvinainen löytö – arkeologit ovat löytäneet viikinkialuksen jälkiä noin puolen metrin syvyydestä mantereelta

Kyseessä saattaa olla jopa yksi suurimmista tähän mennessä löydetyistä aluksista.

Norjassa harvinainen viikinkilaivalöytö
Norjassa harvinainen viikinkilaivalöytö

Norjassa arkeologit ovat kertoneet maanantaina löytäneensä jälkiä viikinkien aluksesta, joka on ollut hautautuneena maan alle, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Löytö tehtiin vain puolen metrin syvyydestä Haldenissa, Kaakkois-Norjassa, lähellä Ruotsin rajaa.

Tutkimuksissa on käytetty tutkateknologiaa. Menetelmän avulla voi havaita esineitä maan alta.

Arkeologien mukaan muoto on selvästi viikinkilaivan mallinen ja se on kooltaan noin 20 metriä. Tutkijat arvioivat, että ilmeisesti ainakin laivan pohja olisi luotauksen perusteella kunnossa.

Kyse saattaa kuitenkin olla jopa yhdestä Norjan suurimmista viikinkialuksista. Vielä ei ole kuitenkaan selvää, miten suuri osa laivasta on säilynyt maan sisällä. Kunnon ja koon selvittäminen vaatii lisätutkimuksia.

Asiantuntijat harkitsevat nyt, mitä löydölle tehdään (siirryt toiseen palveluun). Kaivauksien aloittaminen ei ainakaan toteudu enää tänä vuonna.

Kuva: Kuvakaappaus NIKUn verkkosivulta

Alueen maastosta on löytynyt tutkauksen avulla myös hautakumpuja ja talojen jäänteitä. Tutkimukset ovat onnistuneet ja edenneet hyvin, sillä yhteistyö paikallisen maanomistajan kanssa on toiminut.

Tavoitteena on saada lisätietoja viikingeistä, heidän kulttuuristaan ja laivojen rakentamisesta. Viikinkien kaikki tähän mennessä löydetyt alukset ajoittuvat vuosille 800–1030.

Norjasta on tähän mennessä löydetty vain kolme hyväkuntoista viikinkilaivaa. Kaikki kolme laivaa on asetettu näytteille Oslossa sijaitsevaan museoon. Oseberg-alus on 21 metriä pitkä, Gokstadin alus 23 ja Tuneskipet 19 metriä.