Microsoftin perustaja Paul Allen on kuollut

Allen perusti tietotekniikkajätin yhdessä Bill Gatesin kanssa.

Paul Allen
Paul Allen.
Paul Allen maaliskuussa 2017.MediaPunch / Backgrid / AOP

Tietotekniikkayhtiö Microsoftin toinen perustaja Paul Allen on kuollut. Hän oli kuollessaan 65-vuotias. Allenin kuolemasta ilmoittivat hänen läheisensä.

Allen kuoli maanantaina. Aiemmin tässä kuussa kerrottiin, että hänen imusolmukesyöpänsä oli uusiutunut.

– Veljeni oli merkityksellinen yksilö monella tavalla. Monille Paul Allen on teknologi ja hyväntekijä, mutta meille hän oli rakastettu veli ja setä sekä poikkeuksellinen ystävä. Me saimme kokea hänen lämpöään, anteliaisuuttaan ja syvää huolenpitoaan. Meille ja niin monille muille tämä aika on syvää surua ja menetystä. Saamme kuitenkin olla kiitollisia siitä huolenpidosta, jota hän osoitti joka päivä, Paul Allenin sisar Jody Patton sanoi.

Paul Allen perusti tietotekniikkayhtiön lapsuudenystävänsä Bill Gatesin kanssa vuonna 1975. Allen kuitenkin jätti yhtiön vuonna 1983. Yhtiön osakkeet ja jatkosijoitukset ovat kuitenkin tehneet hänestä rikkaan. Forbes-lehti arvioi tässä kuussa Allenin omaisuuden olevan 21,7 miljardia dollaria ja hänen olevan maailman 44. rikkain ihminen.

Molemmat sekä Allen että Gates ovat myöhemmin omistautuneet hyväntekeväisyyteen. Useiden vuosikymmenien ajan Allen antoi yli kaksi miljardia dollaria muun muassa merenkulun ja tieteellisen tutkimuksen edistämiseen sekä asunnottomuuden poistamiseen.

Paul Gardner Allen syntyi Seatlessa 21. tammikuuta vuonna 1953. Hänen isänsä oli kirjastonhoitaja ja äitinsä opettaja. Allen oli kaksi vuotta vanhempi kuin hyvä ystävänsä Bill Gates, jonka hän tapasi kouluaikanaan. Yhteinen tietokoneharrastus yhdisti poikia jo nuorina.

Bill Gates kertoi sydämensä särkyvän, kun yksi hänen vanhimmista ja tärkeimmistä ystävistään on kuollut.

Yhteisöpalvelu Twitterissä on myös muisteltu Allenia. Verkkokauppa Amazonin perustaja ja miljardööri Jezz Bezos kertoi olevansa surullinen Allenin poismenosta.

– Hänen intohimonsa keksimiseen ja eteenpäin menemiseen inspiroi monia. Hän oli sinnikäs loppuun asti, tviittasi Bezos.

Näyttelijä Leonardo DiCaprio muistutti Allenin olleen myös intohimoinen luonnonsuojelija.

– Hän ja hänen jalkapallojoukkueensa olivat avainasemassa haiden suojelujärjestön sekä oman säätiöni työssä. Allenin perintö elää hänen upean työnsä kautta.

Myös Allenin virallisella Twitter-tilillä julkaistiin miehen mietelause.

– Jos vain työskentelemme yhdessä, ripeästi ja päättäväisesti, saavutuksillamme ei ole rajoja.

Muotoiltu klo 7:28, käännöslauseita on täydennetty.

Lue myös:

Microsoftin perustaja syyttää ohjelmistojättejä patenttirikoksista

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT