Hyppää sisältöön

Australia harkitsee siirtävänsä lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin

Seuraako Australia Yhdysvaltojen esimerkkiä? Pääministeri vakuuttaa, että Australia on sitoutunut kahden valtion malliin.

Australian pääministeri Scott Morrison Kuva: David Crosling / EPA

Australia harkitsee lähetystönsä siirtämistä Israelin Tel Avivista Jerusalemiin. Australian pääministeri Scott Morrison sanoi lehdistötilaisuudessa suhtautuvansa avoimin mielin ehdotukseen, että Australia tunnustaisi virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Hän kuitenkin lisäsi, että Australia on sitoutunut kahden valtion malliin.

– Mutta suoraan sanoen, se ei ole sujunut kovin hyvin, paljon ei olla edistytty, ja ei voi jatkaa saman asian tekemistä ja odottaa eri tuloksia, hän sanoo.

Morrisonin yllätyksellinen ilmoitus tuli vain päiviä ennen parlamentin äärimmäisen tärkeitä välivaaleja, joissa häviäminen voisi viedä Morrisonin liberaalipuolueelta yhden paikan enemmistön.

– Scott Morrison pitää nyt niin epätoivoisesti kiinni työstään, että hän on valmis sanomaan mitä vain, jos hän uskoo saavansa sillä muutaman äänen - jopa Australian kansallisten intressien hinnalla, sanoo oppositiossa istuvan työväenpuolueen ulkomaanpolitiikasta vastaava tiedottaja Penny Wong.

Morrison on ollut Australian pääministeri vain hetken aikaa. Hänet nimitettiin pestiin elokuun lopussa, kun aiempi Malcolm Turnbull ilmoitti eroavansa menetettyään liberaalipuolueensa enemmistön tuen.

Morrison kiisti epäilykset siitä, että hänen ilmoituksensa johtuisi Yhdysvaltojen painostuksesta tai olisi kytköksissä välivaaleihin.

Yhdysvallat siirsi lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin viime keväänä ja tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Sekä palestiinalaiset että israelilaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.