1. yle.fi
  2. Uutiset

YK varoittaa, Jemeniä uhkaa maailman pahin nälänhätä vuosisataan – "Ei pitänyt olla mahdollista"

Jos tilanne jatkuu samanlaisena seuraavat kolme kuukautta, ruokapula voi koetella jopa 13 miljonaa ihmistä.

Jemen
Äiti kannattelee aliravittua lastaan sanaalaisessa sairaalassa Jemenissä lokakuun alussa.
Kuvassa äiti kannattelee aliravittua lastaan sanaalaisessa sairaalassa Jemenissä lokakuun alussa.Yahya Arhab / EPA

Jemeniä uhkaa pahin nälänhätä sataan vuoteen maailmassa, sanoo YK. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan sodan jatkuessa jopa 13 miljoonalta ihmiseltä uhkaa loppua ruoka.

– 2000-luvulla ei pitänyt nähdä enää samanlaista tilannetta kuin oli Etiopiassa, Bengalissa tai osissa Neuvostoliittoa, sen ei pitänyt tällä vuosisadalla olla mahdollista, sanoo BBC:n haastattelema YK:n humanitaarisen työn koordinaattori Jemenissä Lise Grande.

Arabian niemimaan lounaiskärjessä sijaitsevassa Jemenissä on käyty veristä sisällissotaa jo kolme ja puoli vuotta. Ainakin 10 000 ihmistä on kuollut konfliktin aikana ja miljoonat paenneet.

Esimerkiksi viime viikolla Saudi-Arabian johtama liittouma teki ilmaiskun Hodeidan kaupungin läheisyydessä, jossa kuoli ainakin 15 siviiliä ja useita loukkantui. Jemenissä olevat YK:n työntekijät (siirryt toiseen palveluun) tuomitsivat iskun.

Viime kuussa Pelastakaa lapset -järjestö kertoi nälänhädän Jemenissä pahenevan ja raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) nälkää näkee pian Jemenissä jo 5,2 miljoonaa lasta.

Jemeniä myös riivasi viime vuonna koleraepidemia, ja taudin uutta aaltoa pelätään tänä syksynä.

Lue myös:

Maailman ruokatilanne paranee, mutta 50 maata ei saa nälkäongelmaa kuriin

Avustustyö Jemenissä käy entistä vaarallisemmaksi – Suomalaissairaanhoitajan asuinrakennus joutui kohteeksi

Sodan keskellä Jemenissä padotaan koleraa ennusteiden avulla – Voiko taudeista pian laatia samanlaisia varoituskarttoja kuin säästä?

Jemenin kriisiin on sotkeutunut kymmenkunta valtiota – miksi rutiköyhän maan aavikoista taistellaan verisesti?

Koskettava video: Jemenissä jo viisi miljoonaa lasta näkee nälkää – WFP:n pääjohtaja Ylelle: Täysin ihmisen aiheuttama katastrofi

Lue seuraavaksi