Katalaanipoliitikot ja aktivistit ovat olleet jo vuoden vangittuina – Txell Bonet kasvattaa yksin pientä poikaansa ja kampanjoi miehensä vapauttamisen puolesta

Katalonia järjesti äänestyksen alueen itsenäisyydestä ilman Espanjan keskushallinnon lupaa lokakuussa vuosi sitten.

Katalonia
Txell Bonet.
Txell Bonet käy viikoittain tapaamassa miestään Jordi Cuixartia vankilassa. Hänestä on tullut Cuixartin vangitsemisen myötä monen tuntema hahmo.Maija Salmi / Yle

BarcelonaEspanjalaisen La Vanguardia-lehden videolla näkyy (siirryt toiseen palveluun) megafoniin katalaaniksi huutava mies, joka kehottaa väkijoukkoa lähtemään rauhallisesti kotiin.

Väkijoukko koostuu Katalonian itsenäisyyttä vaativista mielenosoittajista, jotka ovat estäneet poliisin tutkijoiden ulospääsyn talousministeriön rakennuksesta. Tutkijat ovat rakennuksessa hankkimassa todisteita runsaan viikon päästä järjestettävästä itsenäisyysäänestyksestä.

Megafoniin huutava mies on Jordi Cuixart, katalonialaisen Òmnium-kulttuurijärjestön johtaja, yksi Katalonian itsenäisyyttä ajavan liikkeen voimahahmoista.

Espanjan keskushallinto on ilmoittanut jo ennen äänestystä sen olevan perustuslain vastainen, mutta katalaanit järjestävät äänestyksen siitä huolimatta.

Espanja lähettää poliiseja äänestyspaikoille ja tilanne äityy väkivaltaiseksi.

Myöhemmin Katalonia julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi, Espanja ottaa alueen hallintaansa ja silloinen aluejohtaja Carles Puigdemont pakenee maasta. Edelleen Belgiassa maanpaossa elävä Puigdemont välttää vankeuden, mutta Cuixart kumppaneineen vangitaan syytettynä kapinasta.

Syytettyjä voi odottaa jopa 25 vuoden vankeustuomio.

Llenodersin vankila.
Taustalla näkyvään Llenodersin vankilaan Jordi Cuixart ja osa muista vangituista siirrettiin Madridista heinäkuussa.Maija Salmi / Yle

Tärkeintä on itsenäisyys

Vangitsemisista on kulunut tasan vuosi, mutta syytetyt odottavat edelleen oikeudenkäyntiä noin 60 kilometriä Barcelonasta sijaitsevassa Llenodersin vankilassa.

Vankilan ulkopuolella järjestetään joka viikko mielenilmaus, johon osallistuu satoja itsenäisyyttä kannattavia katalaaneja.

Heidän joukossaan on myös Jordi Cuixartin vaimo Txell Bonet pariskunnan puolitoistavuotiaan Amati-pojan kanssa.

Amati on kasvanut suurimman osan elämästään ilman isänsä läsnäoloa. Kun Bonetin puhelin soi, poika kurkottaa puhelimeen ja hokee ”isä”. Cuixartilla on tapana käyttää viikoittaiset puhelut poikansa kanssa puhumiseen.

– Aika on ollut raskasta, mutta olen ylpeä miehestäni, joka on taistellut ideologiansa puolesta, Bonet sanoo.

Hänen mukaansa vangit kuulevat mielenilmauksen kannustushuutoineen sisälle vankilaan.

– Se auttaa heitä jaksamaan.

Mies puhuu mielenosoituksessa.
Mielenilmaukseen kuuluivat puheet ja elävä musiikki.Maija Salmi / Yle

Konfliktiin ei ole nopeaa ratkaisua

Vankilan edustalle tulleet ihmiset ovat yksimielisiä siitä, että Cuixart ja muut vangitut ovat poliittisia vankeja.

– Olemme eläneet Francon ajan, ja Espanjan nykyhallinto on pahempi, sanovat katalaanieläkeläiset Pilar Palou, Gloria Riera ja Mercé Cugat ja viittaavat Espanjan edesmenneeseen diktaattori Francisco Francoon.

Läheisestä kylästä kotoisin oleva Flora Ventura pitää vankien tilannetta pöyristyttävänä.

– He eivät ole tehneet mitään, mistä pitäisi joutua vankilaan, Ventura sanoo ja vaatii Espanjan hallintoa muuttamaan perustuslakia niin, että äänestys Katalonian itsenäisyydestä voidaan järjestää.

Iskulauseita tiessä.
Vankilaan johtavaan tiehen oli spreijattu vankien vapauttamista vaativia lauseita ja vangittujen symboliksi muodostuneita keltaisia nauhoja.Maija Salmi / Yle

Toiveisiin ei ole luvassa vastakaikua.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on ilmoittanut mahdollisuudesta neuvotella Katalonian kanssa, mutta itsenäisyyttä tai äänestystä siitä hän ei ole sallimassa.

Cuixartin ja muut vangitut pysyvät myös toistaiseksi vankilassa, sillä Espanjan korkein oikeus kumosi vastikään vaatimukset antaa vangeille oikeus odottaa ensi vuonna pidettävää oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla.

Lapsia ja iso lippu maassa.
Mielenosoituksen loppupuolella lapset levittivät pihamaalle Katalonian itsenäisyysliikkeen käyttämän lipun.Maija Salmi / Yle

Jakautunut alue

Tilastojen mukaan arviolta puolet katalaaneista kannattaa alueen itsenäistymistä Espanjasta. Yhtä monelle itsenäisyyspyrkimykset ovat punainen vaate.

Kahtiajakautumista ei voi olla näkemättä Barcelonan katukuvassa. Parvekkeilla liehuvat Espanjan ja Katalonian liput sikin sokin.

Muutamaa päivää ennen Llenodersin vankilan edustalla järjestettävää protestia Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat ja itsenäisyyttä vastustavat marssivat Barcelonan kadulla espanjalaisuuden päivän kunniaksi.

Katalonian lippuja autossa.
Katalonian itsenäisyysliikkeen käyttämät liput koristivat mielenosoituksessa myös kulkuvälineitä.Maija Salmi / Yle

Espanjan kansalliskaartin Guardia Civilin lippua heiluttavan Javier Romeron mukaan pääministeri Pedro Sánchez on maanpetturi. Ympärillä lauletaan espanjalaisia lauluja ja huudetaan iskulauseita.

– Hänen ei pitäisi neuvotella katalaanien kanssa mistään. Minä olen katalaani, mutta olen myös espanjalainen. On vain yksi maa ja yksi kansa, Romero sanoo.

Cuixartista ja muista vangituista hänellä on yhtä tiukka mielipide.

– He ovat rikkoneet lakia ja kuuluvat vankilaan.