Tutkijat selvittävät: Miltä näyttää maailman onnellisimman kansan #onnellisuus?

Perhe, luonto ja hyvä ulkonäkö – tutkimuksen mukaan näistä muodostuu suomalaisten onnellisuus, ainakin Instagramissa. Tutkimustulos kiinnostaa ulkomaita myöten.

onnellisuus
Nainen ja mies alkamassa suutelemaan.
Lahdessa tutkitaan nuorien Instagram-kuvien perusteella, mistä onnellisuus syntyy.AOP

Suomalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa, julisti YK:n raportti viime keväänä – sen tuntuivat uskovan kaikki muut kuin suomalaiset itse. Lahdessa on ryhdytty tänä syksynä tutkimaan, mitä onnellisuus oikeastaan on.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa onnellisuuden syvintä olemusta on pyritty ratkomaan Instagram-kuvista. Sosiaalipsykologi, visuaalisen viestinnän tutkija Eemeli Hakoköngäs on yhteistyössä väitöstutkija Jennifer de Paolan kanssa analysoinut noin 650 suomalaisten Instagram-kuvaa, tutkimalla hashtagia #onnellinen.

Onnellisissa kuvissa näkyvät eniten sosiaaliset suhteet; perhe ja ystävät – jopa työkaverit.

Toisaalta myös materia ja esimerkiksi ulkonäkö tuntuvat kuulevan onneen. Esimerkiksi oman kodin sisustuksesta saatetaan ottaa #onnellinen-kuva.

– Paljon on myös selfieitä sekä bodailu- ja fitness-kuvia.

Italialaisen kollegansa kanssa Hakoköngäs on verrannut suomalaisen kuvia muiden maiden onnellisuutta kuvaaviin kuviin. Suomalaisten kuvissa näkyy selvästi luonnon erityinen merkitys: suomalaiset saattavat napata kuvan, jossa ei ole muuta kuin auringonlasku, metsää tai järvi.

Lyhty laiturilla auringon laskiessa.
Suomalaiset kuvaavat onnellisuuttaan luontokuvilla. Muualla maailmassa onnellisuutta ei niinkään liitetä luontokuviin.Ismo Pekkarinen / AOP

Onko Instagram-onnellisuus totta?

Sosiaalisen median sanotaan kuitenkin kaunistelevan kuvaa ihmisten arjesta. Erityisesti Instagramin sanotaan olevan omiaan luomaan paineita ja lisäävän ahdistusta (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehden verkkosivut).

Tutkija Hakoköngäs uskoo, että Instagram ei edustakaan yhtä ja ainoaa näkökulmaa onnellisuudesta, mutta some-päivitykset voidaan kuitenkin ottaa totena. Ne ovat osoitus siitä, miten suomalaiset mieltävät ja kuvaavat onnellisuutta, hän selittää.

– Ne ovat ihan totta, ihmisten arkipäivää. Siellä rakennetaan arkipäivän käsityksiä siitä, mitä onnellisuuteen kuuluu ja mitä siihen pitäisi kuulua.

Keväällä suomalaisten onnellisuudesta uutisoitiin ympäri maailman. Hakoköngäksen mukaan lahtelaistutkimuksesta on kyselty ulkomaita myöten: kansainvälinen media on ollut kiinnostunut suomalaisten some-onnellisuudesta.

Anni Rehakka ja Janina Timonen
Katugallupin perusteella ystävät, perhe, läheiset ja harrastukset tekevät Anni Rehakan ja Janina Timosen onnelliseksi. Somessa he jakavat omia onnellisia hetkinään myös kuvina. Rehakka ja Timonen uskovat, että monelle saattaa tulla esimerkiksi vloggaajista se käsitys, ettei huonoja hetkiä ole olemassakaan.Yle

Tutkija: Nuoret ottavat tulevaisuuden vakavasti

Instagramin lisäksi Hakoköngäs tekee tutkimusta jalkautumalla nuorten kanssa luontoon. Luonnon helmassa tulee myös mahdollisuus puhua heidän kanssaan onnellisuudesta Instagram-kuvien takana.

– Kun heidän kanssaan pääsee juttelemaan, huomaa, että nuoret osaavat hyvin pohtia, millaisia tekijöitä elämässä ja onnellisuudessa on. Se ei ole niin suoraviivaista, että nyt ostan sohvan ja sitten olen onnellinen.

Tutkija kertookin yllättyneensä siitä, kuinka vakavasti nuoret ottavat tulevaisuuden. Nuoret ovat sisäistäneet psykologiset puheet siitä, miten pitää olla motivoitunut, mennä eteenpäin ja tavoitella unelmia.

Ja juuri tämä huolestuttaa Hakoköngästä.

– Se voi aiheuttaa paineita. Se onnellisuuden tavoittelu ei varmastikaan ole tie onnellisuuteen vaan ehkä johtaa niihin paineisiin. Liiallinen suorittaminen ei ole hyvästä, vaan onnellisuus löytyy eri tavalla.

Juuso Heinonen
Koulutuskeskus Salpauksessa opiskeleva Juuso Heinonen on onnellinen, kun kotona on kaikki hyvin ja ympärillä on kavereita. Instagramissa näytetty onnellisuus saattaa Heinosen mukaan kuitenkin olla "feikkiä".Yle