1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ilmasotaharjoitus

Elektronista sodankäyntiä ja ilmatorjuntaa – Katso video: suomalaiset hakevat oppia Alaskasta tulevia ilmasotaharjoituksia varten

Yhdysvaltain ilmavoimien Red Flag -harjoituksessa on käytössä myös hävittäjiä, joita amerikkalaiset kauppaavat Suomelle.

Suomalaiset hakevat oppia Alaskasta tulevia ilmasotaharjoituksia varten
Suomalaiset hakevat oppia Alaskasta tulevia ilmasotaharjoituksia varten

EIELSON Aurinko on juuri noussut, asfaltilla on jäähilettä muistuttamassa lähestyvästä talvesta.

Suomalaiset Hornetit odottavat tankkausta alaskalaisen tukikohdan pihalla. Ne ovat seisseet yön yli pikku pakkasessa.

– Täällä meidän koneemme ovat koko kuusi viikkoa tuossa pihalla, mikä ei kotimaassa olisi normaalia. Olemme joutuneet tekemään poikkeusjärjestelyjä, että on saatu ne toimimaan aamulla hyvin, lentoteknisen joukon johtaja, insinöörimajuri Jukka Muhonen sanoo.

Se on Red Flag-ilmaoperaatioharjoituksen tarkoituskin: testata tekniikkaa ja omaksuttuja käytäntöjä. Harjoituksessa käytettävä teknologia ja vastustajat ovat alan vaativimpia.

Yhdysvaltain ilmavoimat järjestää harjoituksen neljä kertaa vuodessa. Jokaiseen harjoitukseen kutsutaan mukaan jonkun liittolaismaan ilmavoimia.

Suomalaiset ovat nyt mukana ensimmäistä kertaa. Heitä on kaikkiaan 70, ja heidän laivueessaan on kuusi Hornetia.

Suomalaiset Hornet-hävittäjät osallistuvat ensi kertaa Red Flag -harjoitukseen Alaskassa. Kuva: Nina Svahn / Yle

Alaskassa on tilaa harjoitella

Suomalaisten piti lentää Hornetinsa itse Kuopiosta keskellä laajaa Alaskaa sijaitsevaan Eielsoniin.

– Nyt on hyvä hetki osallistua. Oma Hornetimme on huippuiskussa toisen elinikäpäivityksen jälkeen, Suomen harjoitusjoukon johtaja, eversti Timo Herranen sanoo.

Eversti Timo Herranen on Suomen harjoitusjoukon johtaja. Kuva: Nina Svahn / Yle

Monipuolisuudestaan tunnetussa harjoituksessa on käytössä paljon elektonisen sodankäynnin ja ilmatorjunnan järjestelmiä.

– Red Flag on erikoistunut tarjoamaan mahdollisimman paljon todellisia tilanteita vastaavia harjoitteita, joissa voi kokeilla ilmavoimien koko iskukykyä. Alaskassa se on mahdollista maa- ja ilmatilan suuren koon ja eristyneisyyden vuoksi, paikallisen taisteluharjoituslaivue CTS:n komentaja John Anderson kertoo.

Alaskasta saamiaan kokemuksia ja oppeja suomalaiset käyttävät jo ensi keväänä, jolloin järjestetään Pohjoismaiden yhteinen Arctic Challenger -suursotaharjoitus.

– Pystymme täällä oppimaan miten muut käyttävät samoja asejärjestelmiä, joita meilläkin on, laivueen komentaja, everstiluutnantti Tomi Böhm sanoo.

Ilmavoimien Hornet rullaa Eielsonin tukikohdassa Yhdysvaltain merijalkaväen F/A-18C -koneiden välistä kohti Red Flag -tehtävää. Kuva: Joni Malkamäki / Ilmavoimat

Osallistumista suunniteltu pitkään

Suomalaisten osallistumista Red Flagiin alettiin suunnitella jo vuosia sitten.

Se ei siten varsinaisesti liity suunniteltuihin, näillä näkymin vuonna 2021 toteutuviin uusiin hävittäjähankintoihin. Käytännössä harjoituksesta saatavia tietoja ja kokemuksia voidaan hyödyntää myös niissä.

Harjoituksessa on mukana muun muassa elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneita EA-18 Growler-hävittäjiä, joita tarjouskilpailussa mukana oleva Boeing kauppaa suomalaisille samassa paketissa Super-Hornetien kanssa.

Vasemmalla insinöörimajuri Jukka Muhonen, keskellä eversti Timo Herranen ja oikealla laivueen komentaja, everstiluutnantti Tomi Böhm. Kuva: Nina Svahn / Yle

Lue myös:

Näin Suomelle kaupataan miljardien hävittäjiä – Ylen reportaasi Yhdysvaltain aseteollisuuden ytimestä

Seuraavaan hallitukseen huolitaan vain hävittäjäkauppoihin halukkaat – 6 pohdinnan paikkaa miljardihävittäjistä ja poliitikoista

Tämä suomalaisnainen pyörittää 20 miljardin asebisneksiä ja mökkeilee Heinävedellä