Hyppää sisältöön

STUK: Kolme radioaktiivista lähdettä sulatukseen Tornion terästehtaalla lyhyen ajan sisällä – "Joko tahallisesti tai huolimattomuutta"

Säteilyturvakeskus arvioi lähteiden olevan peräisin Euroopan ulkopuolelta.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan heinä–syyskuun aikana sattui kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Kuva: Jani Saikko / Yle

Tornion Outokummun terästehtaalla radioaktiivista amerikium-lähdettä on päätynyt sulatukseen lyhyen ajan sisällä useita kertoja. Amerikium on radioaktiivinen alkuaine, jota käytetään esimerkiksi maaperän tiiveysmittareissa sekä teollisuuden mittalaitteissa.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan heinä–syyskuun aikana sattui kolme tapausta, joissa radioaktiivinen amerikium-lähde on joutunut sulatukseen kierrätysmetallin joukossa. Viimeisin, neljäs tapaus, sattui viime perjantaina, mutta tällöin säteilylähde havaittiin ennen sulatusta.

– Kyseiset kierrätysmetallierät on laivattu Suomeen Hollannista ja Baltiasta, mutta metallierät ovat todennäköisesti peräisin Euroopan ulkopuolelta.

– Säteilylähteitä on hävitetty kierrätysmetallin joukossa tahallisesti tai huolimattomuutta, toteaa Säteilyturvakeskuksen Säteilytoiminnan valvonta -osaston johtaja Tommi Toivonen tiedotteessa.

Tehtaan oma säteilyvalvonta ja oikeat suojelutoimet ovat estäneet radioaktiivisten aineiden leviämisen tehdastilojen ulkopuolelle. Tehtaan työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle, mutta ovat joutuneet käyttämään hengityssuojaimia.

Poikkeuksellista, että samalla tehtaalla useita tapauksia lyhyen ajan sisällä

STUK muistuttaa, että radioaktiivisten aineiden katoaminen on aina vakava asia. Tornion terästehdas ottaa näytteitä kuonasta ja lähettää näytteet mitattavaksi STUKin laboratorioon.

– Potentiaaliset terveysriskit ovat rajoittuneet tehdasalueelle, mutta oikeaoppisten säteilysuojelutoimien ansiosta henkilö- ja ympäristöaltistuksilta on vältytty, Toivonen sanoo.

Säteilyturvakeskuksen mukaan säteilylähteitä, joista ei ole huolehdittu asianmukaisesti, löytyy toisinaan kierrätysmetallin joukosta. On kuitenkin poikkeuksellista, että samalla tehtaalla on useita tapauksia lyhyen ajan sisällä.

STUK on tehnyt tapauksista ilmoituksen kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle.

STUKin arvion mukaan kyseessä on poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma tapausten toistuvuuden vuoksi eli se kuuluu luokkaan yksi kansainvälisellä ydinlaitos ja säteilytapahtumien INES-asteikolla

.
.