Esteettömyys on yhä isompi kriteeri asuntosijoittajalle – tehokkaat 30 neliön kodit suosittuja

Kiinteistösijoittajat suosivat yksiöitä ja kaksioita, mutta myös isompia asuntoja.

Sijoitusasunnot
Asuntonäyttö.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Esteettömyys on noussut yhdeksi asuntosijoittajan kriteereistä. Skanskan myynti- ja markkinointijohtajan Marja Kuosman mukaan sijoittajia kiinnostavat niin yksiöt kuin kaksiot, mutta myös isommat asunnot päätyvät sijoittajien salkkuihin.

– Enemmän kiinnostaa se, että asunto on toimiva ja pohja on hyvin suunniteltu. Asunnon tulee olla myös nykyaikainen ja moderni. Tänä päivänä myös esteettömyysvaatimukset otetaan huomioon.

Myös kiinteistönvälittäjä Katja Määttälän mukaan sijoittajat suosivat hyväkuntoisia, pienehköjä asuntoja.

– Tehokkaat 30 neliön kokoiset asunnot ovat suosittuja. Asunnon on oltava myös hyvässä kunnossa. Erityisesti nuorten vuokralaisten vaatimustaso on korkea ja asunnon tulee olla varustetasoltaan hyvä.

Paras tuotto asuntosijoittajalle Kuopiosta

Kuopio on listattu Suomen tämän vuoden parhaimmaksi kaupungiksi asuntosijoittamisessa.

Suomen Vuokrantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan asuntosijoittaja saa tällä hetkellä parasta tuottoa sijoituksilleen suurista kaupungeista pääkaupunkiseuden ulkopuolella. Kuosma sanoo, että kasvavat kaupungit vetävät sijoittajia puoleensa.

– Tänä päivänä Kuopio on hyvin elinvoimainen yliopistokaupunki, jonne muutetaan paljon. Elinvoimaiset kasvukeskukset ja kaupungit ovat joka puolella Suomessa sijoittajien haaveissa, Kuosma kertoo.

Vaikka Kuopio pitääkin listauksessa kärkisijaa, Kuosman mukaan ei ole syytä puhua suuresta sijoitusbuumista.

– Kyllä varmasti asuntosijoittajia on edelleen liikkeellä kuten tähänkin asti, mutta en tiedä, onko tällä hetkellä ihan ryntäystä. Asuntosijoittaminen on varteen otettava sijoittamisen muoto tänä päivänä, Kuosma toteaa.

LKV Kiinteistöinssi Oy:n kiinteistönvälittäjä Katja Määttälä on huomannut asuntosijoittamisen tasaantuneen.

– Sanoisin buumin menneen ohi, mutta sijoittaminen houkuttelee sen kannattavuuden takia. Yhtiöiden lisäksi ihan tavalliset ihmiset sekä yrittäjät sijoittavat asuntoihin. Sijoittamisen kautta kerätään esimerkiksi eläkevaroja. Kassavirta on vakaa, kun vuokratulot ovat tasaiset, Määttälä sanoo.

Sijoittamisen suurin kasvuaika ohi

Asuntosijoittajia edustavan Rakli yhdistyksen syksyllä julkaisema vuokra-asuntobarometri (siirryt toiseen palveluun)osoittaa, että sijoittajakysyntä on hidastumassa. Asuntosijoitusten määrän odotetaan kuitenkin kasvavan, vaikka suurimman kasvun arvioidaan olevan ohi.

– Luulen, että asuntosijoittaminen on ollut vuosien ajan samanlainen sijoittamisen muoto kuin kaikki muukin sijoittaminen. Jokainen valitsee tahollaan millaista sijoittamista harjoittaa, mutta kyllä asuntosijoittamista on tehty vuosikausia, Kuosma pohtii.

Barometrin mukaan alle 60 prosenttia vastaajista arvioi lisäävänsä vuokra-asuntojen ostoja seuraavien 12 kuukauden aikana. Vielä keväällä vastaava osuus oli lähes 80 prosenttia.

Marja Kuosma uskoo, että sijoittamisen kehitys jatkuu samanlaisena kuin tähänkin asti.

– Miksipä ei asuntosijoittaminen jatkuisi tulevaisuudessakin. Kasvavat kaupungit, joissa on palveluja, vetävät hyvin sijoittajia.