Asunnoton ja päihteetön Antti saa päihdeongelmaisille tarkoitetun tukiasunnon – “Turussa pitäisi olla asuntola myös päihteettömille”

Turussa asunnottomuus on lisääntynyt, vaikka koko maassa asunnottomien määrä on ollut laskussa.

kodittomuus
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniakeskuksen ohjaaja Tuulia Karjalainen keskustelee asunnottoman kanssa.
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniakeskuksen ohjaaja Tuulia Karjalainen keskustelee asunnottoman kanssa.Petra Ristola / Yle

Turkulaisen Antin (nimi muutettu) tarina kulkee samaa rataa kuin monen muunkin asunnottoman. Ensin hän töpeksii omat raha-asiansa niin sekaisin, että ulosotto tulee kuvioihin mukaan. Sitten rahat eivät riitä vuokranmaksuun, eikä vuokranantaja jaksa loputtomiin odottaa rästejään.

Noin vuosi sitten Antti häädettiin asunnostaan, hänestä tuli asunnoton. Siitä huolimatta Antti kuitenkin kävi edelleen töissä.

Turussa asunnottomien määrä on noussut, selviää Aran eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen vuoden 2017 tilastosta. Pääkaupunkiseudun jälkeen Turussa on eniten asunnottomia.

Turussa oli vuonna 2017 asunnottomana 452 henkilöä. Määrä kasvoi 117 henkilöllä vuodesta 2016.

Taulukko Suomen kunnista, joissa on eniten asunnottomia.
Taulukko Suomen kunnista, joissa on eniten asunnottomia.ARA

Turun trendi on ollut poikkeava muihin suurimpiin kaupunkeihin verrattuna. Esimerkiksi Tampereella on puolet vähemmän asunnottomia kuin Turussa.

Suomessa oli vuoden 2017 lopussa 7 112 asunnotonta. (siirryt toiseen palveluun) Asunnottomien määrä väheni noin 331 henkilöllä edellisvuodesta. Määrä on laskenut viimeiset 5 peräkkäistä vuotta.

Halvoista vuokra-asunnoista puute

Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute ja kasvaneet velkaongelmat ovat lisänneet asunnottomuutta, sanoo asunnottomien kanssa työskentelevä ohjaaja Tuulia Karjalainen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Diakoniakeskuksesta.

– Turussa on paljon asumisneuvojia, mutta moni ihminen ottaa yhteyttä liian myöhään ongelmiensa kanssa, hän sanoo.

Asunnottomat ovat pääosin yksineläviä miehiä, joilla on päihde-, mielenterveys- tai rahaongelmia. Heiltä puuttuu usein tukiverkosto. Aran viimeisimmän tilaston mukaan Turun asunnottomista 98 oli naisia ja 107 alle 25-vuotiaita nuoria.

– Asunnottomien yönä haluamme tuoda esille, että naisten ja nuorten asunnottomuus on Turussa lisääntynyt, Karjalainen sanoo.

Asunnottomien joukossa on myös työssäkäyviä.

– Se on valitettavaa ja kertoo nykypäivän rahaongelmista. On työpaikka, mutta ei pysty pitämään asuntoa. Halvan asuntokannan puute näkyy tilastossa, sanoo Karjalainen.

Syksyinen oksa
Petra Ristola / Yle

Antti toivoo tukiasuntoja päihteettömille

Antti sanoo, että työssäkäynti asunnottomana oli haastavaa. Hän asui vanhassa asuntovaunussa ja kävi sieltä töissä.

– Nukkumisesta ei usein tullut mitään. Aika hankalaa se oli, mutta sain sen jotenkuten hoidettua.

Tilanne meni siihen pisteeseen, että Antti menetti keväällä työpaikkansa. Se ei kuitenkaan johtunut asunnottomuudesta.

– Työpaikka meni alta aivan muista syistä, hän sanoo.

Nyt Antti asuu Sillankorvan ensisuojassa eli Turun kaupungin asuntolassa, joka tarjoaa tilapäismajoitusta asunnottomille turkulaisille. Asuntolaan voi tulla päihtyneenä. Antti ei käytä päihteitä, joten tilanne ei ole paras mahdollinen.

– Kyllä se aika hankalaa on, kun siellä ovat jatkuvasti käytössä niin alkoholi kuin huumeetkin.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta. Turun kaupunki on tarjonnut Antille päihdeongelmaiselle tarkoitettua tukiasuntoa. Päihteettömälle Antille tämä käy, kun muutakaan ei ole tarjolla.

– Hyvällä tuurilla pääsen muuttamaan jo viikon päästä, Antti sanoo.

Hän haluaa nostaa esille päihteettömien tukiasuntojen puutteen. Kaikki asunnottomat eivät käytä päihteitä.

– Turussa pitäisi olla asuntola päihteettömille asunnottomille.

Asunnottomien yönä otetaan kantaa

Suurin osa asunnottomista asuu tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona. Halpojen vuokra-asuntojen lisäksi asunnottomien tukiasunnoista on puutetta. Hieman helpotusta tilanteeseen tuo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hanke (siirryt toiseen palveluun), jossa 10 vuokra-asuntoa osoitetaan asunnottomien tukiasunnoiksi.

Ohjaaja Tuulia Karjalainen uskoo, että eri tahojen yhteistyöllä tilanne muuttuu paremmaksi.

– Kentällä on hyviä toimijoita, joita ilman me olisimme pulassa, sanoo Karjalainen.

Esimerkki eri tahojen yhteisestä ponnistuksesta on valtakunnallinen Asunnottomien yö, (siirryt toiseen palveluun) jota vietetään eri puolilla Suomea keskiviikkona 17. lokakuuta.

Asunnottomuutta nostetaan esiin päivän aikana monin eri tavoin. Keskiviikkona alkaa nimienkeruu Koti 2019 -kansalaisaloitteeseen (siirryt toiseen palveluun). Sen tavoitteena on laki, joka pyrkisi asunnottomuuden poistamiseen sekä velvoittaisi kunnat järjestämään asunnottomille asunnon tietyn määräajan sisällä.

Turussa on julkistettu myös kuntalaisaloite. (siirryt toiseen palveluun) Sen tavoitteena on kehittää Turun asunnottomille suunnattuja palveluita. Aloitteessa toivotaan, että jokainen pääsisi asumispalveluiden piiriin heti asunnottomuuden alussa. Sillankorvan ensisuojan tiloihin ja toimintoihin toivotaan uudistusta, jossa naiset ja nuoret otettaisiin paremmin huomioon.

“Toivossa on hyvä elää”

Entä sitten Antin tulevaisuus? Hän on tehnyt tehnyt TE-toimiston kanssa suunnitelmia tulevasta koulutuksesta. Työpaikka on vielä hakusessa.

Kesä oli Antille tiukkaa aikaa, sillä hän eli toimeentulotuella. Nyt tilanne on parempi, kun hän saa ansiosidonnaista päivärahaa.

– Toivon, että tukiasunnosta pääsen tavalliseen asuntoon. Silloin elämä tulisi normaaliksi ja löytyisi se työpaikka. Toivossa on hyvä elää.