Lappeenranta johtaa Uttia – lääkärikopterin uusi kotipaikka jakaa Kaakon kansanedustajia

Kopterin tukikohdasta halutaan Kaakkois-Suomessa pikainen päätös.

pelastushelikopterit
Pelastus/lääkärihelikopteri ilmassa.
Suomen kaksi seuraavaa lääkärihelikopteria aloittavat näillä näkymin noin kolmen vuoden kuluttua. Toinen Kaakkois-Suomessa, toinen Pohjanmaalla.Risto Koskinen / Yle

Kaakkois-Suomessa jatketaan vääntöä uuden lääkärihelikopterin sijoituspaikasta.

Sosiaali- ja terveysministeriön asintuntijatyöryhmä esitti kopterin sijoituspaikaksi jo elokuussa Lappeenrantaa. Sen jälkeen erityisesti Kouvolassa on ryhdytty nostamaan kisassa hävinnyttä Uttia Lappeenrannan edelle.

Uttia tukikohdaksi kannattava kouvolalainen kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) sanoo tapaavansa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kopteriasioissa keskiviikkona iltapäivällä.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)Pakkanen on aiemmin kertonut “puristavansa päätöksen ulos” ministeriltä yhdessä kouvolalaisen työministerin Jari Lindströmin (sin.) kanssa.

Pakkasen mukaan Lindström on mukana tämän päivän tapaamisessa.

Sotea ei enää sotketa koptereihin

Viime viikolla näytti hetken jo siltä, että Kaakkois-Suomen kopterikiista uhkaa maan hallituksen ajamaa soteratkaisuakin. Myöhemmin Pakkanen kuitenkin kiisti soten ja lääkärikoptereiden sijoituspäätösten kytkemisen toisiinsa.

Nyt Pakkanen sanoo, että hän on halunnut nostaa sijoituspaikan keskusteluun muun muassa aikataulusyistä.

– Minulle ei käy, että päätös siirtyy, mahdollisesti jopa seuraavalle eduskunnalle. Vaaleissa voi käydä miten tahansa ja haluan olla itse päättämässä tästä, mieluiten vielä tämän vuoden puolella.

Kouvolalaisedustaja sanoo myös, että lääkärihelikopterin toimintasäde olisi ratkaisevasti parempi Utista.

– Lappeenrannan tukikohdasta helikopterin toimintasäde olisi osittain Venäjän puolella, emmekä me sinne kopteria halua.

Suomeen perustetaan kaksi uutta lääkärihelikopteritukikohtaa nykyisen kuuden lisäksi. Uusien koptereiden on määrä aloittaa toimintansa Kaakkois-Suomessa ja Pohjanmaalla vuonna 2022.

Lappeenranta johtaa

Utti saa kaakkoissuomalaisilta kansanedustajilta toistaiseksi varsin vähän kannatusta lääkärihelikopterin sijoituspaikaksi.

Varsinkin vaalipiirin eteläkarjalaiset ja eteläsavolaiset edustajat kannattavat pääsääntöisesti Lappeenrantaa. Perusteluiksi mainitaan muun muassa potilaiden saavutettavuus sekä Lappeenrannan laajan päivystyksen sairaala, jonne lääkärihelikopteri haluttaisiin osaksi ensihoitoa.

Yle tavoitti vaalipiirin 17:stä kansanedustajasta yhdeksän, muun muassa ministerit eivät vastanneet kysymyksiin sijoituspaikasta ja päätöksen kiireellisyydestä.

Työministeri Jari Lindströmin on kuitenkin julkisuudessa arvioitu pitävän kotikaupunkinsa puolta kopteriasiassa.

Kokoomusta edustava lappeenrantalainen Jukka Kopra pitää ensijaisena lääkärihelikopterin saamista ylipäänsä Kaakkois-Suomeen.

– Se on oikeastaan myrskyä vesilasissa, jos keskustellaan siitä sijoitetaanko kopteri Uttiin vai Lappeenrantaan.

Kopra kuitenkin lähestyi ministeri Annika Saarikkoa äskettäin kirjeitse yhdessä toisen lappeenrantalaisen kansanedustajan Ari Torniaisen (kesk.) kanssa.

– Otimme yhteyttä ministeriin Etelä-Karjalan liiton ja maakunnan edustajina.

Kopra on Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja, ja Torniainen maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

– Halusimme muistuttaa ministeriä asiantuntijatyöryhmän elokuisesta lausunnosta (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan oikea sijoituspaikka Kaakkois-Suomessa on Lappeenranta.

Lappeenranta oli työryhmän mukaan Uttia parempi vaihtoehto muun muassa väestön tavoittavuuden sekä hälytystehtäviin mukaan pääsemisen kannalta. Samoilla perusteilla Pohjanmaan sijoituspaikkavertailussa Vaasa hävisi Seinäjoelle.

Utin asemaa raportin vertailussa (siirryt toiseen palveluun) heikensi myös se, että Kymenlaaksosta ja erityisesti Kouvolasta jouduttaisiin joka tapauksessa kuljettamaan potilaita isompiin sairaaloihin.

Kaakkois-Suomessa Lappeenranta saa kannatusta myös Etelä-Savosta.

– Olen samaa mieltä kuin asiantuntijaryhmä eli kannatan Lappeenrantaa. Sieltä on meidän saaristomaiselle alueelle parempi saavutettavuus kuin Utista, sanoo savonlinnalainen, keskustaa edustava Hanna Kosonen.

Vihreiden, niin ikään savonlinnalainen Heli Järvinen on ainoa vastanneista, joka ei vielä ole ratkaissut mielipidettään.

– Molemmille sijoituspaikoille on perustelunsa ja ymmärrän niiden puolustajia, mutta en ole vielä perehtynyt asiaan riittävän hyvin, jotta osaisin sanoa oman kantani.

Utille varovaista tukea Kotkasta

Markku Pakkasen lisäksi Utin puolesta puhuvat vain kotkalaiset Juho Eerola (ps.) sekä Sirpa Paatero (sd.).

Molemmat tosin varovaisin sanankääntein.

– Henkilökohtainen toive tietysti olisi, että kopteri saataisiin meriturvallisuudenkin kannalta Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalan yhteyteen, tokaisee Eerola.

Hetken pohdittuaan hän sanoo kysymyksen olevan vaativa koko alueen kannalta. Eerola pitää Lappeenrantaa todennäköisenä sijoituspaikkana.

– Utillä olisi kyllä keskeinen sijainti potilaiden saavutettavuuden kannalta, mutta en aio alkaa Lappeenrantaa vastaan mekkaloimaan, muotoilee Eerola.

Sirpa Paatero nostaa Uttia puoltavina tekijöinä esiin niin ikään alueen kattavuuden merialue huomioiden. Hän pitää mahdollisena myös yhteistyötä puolustusvoimien kanssa Utissa, kun helikopteria tarvitsee huoltaa.

Ensimmäiseksi asiaksi Paatero nostaa kuitenkin sen, että kaakkoiseen Suomeen ylipäänsä saadaan lääkärihelikopteri.

– Se on välttämätöntä.

Myös Kouvolan on kaupunki on vedonnut hallituksen ministereihin Utin puolesta.

Päätös nopeasti

Markku Pakkasen tavoin monet Kaakkois-Suomen kansanedustajat haluaisivat päätöksen lääkärihelikopterin sijoituspaikasta nopeasti.

– Nopeasti ja sovussa, jotta päästään valmistelemaan toimintaa ajoissa ja käynnistämään toiminta mahdollisimman pian, sanovat sosialidemokraattien Anneli Kiljunen Lappeenrannasta sekä saman puolueen Sirpa Paatero ja Suna Kymäläinen.

– Harmi jos tulee poliittista vääntöä ja junnaamista, lisää ruokolahtelainen Kymäläinen.

Keskustan Ari Torniainen on samoilla linjoilla, ja korostaa päätöksen merkitystä ihmisten turvallisuuden ja terveyden kannalta.

– Toivon, että ministeri Saarikko tekee päätöksen asiasta mahdollisimman nopeasti, lähiviikkoina.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä ei toistaiseksi ole kerrottu, milloin ministerin päätös kopterin tukikohdasta on odotettavissa.