1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidemuseo valmistelee Hämeenlinna-näyttelyä – omistamasi taulu voi päästä mukaan näyttelyyn

Taidemuseo kerää parhaillaan näyttelyyn tietoa tauluista, jotka esittävät Hämeenlinnaa, Renkoa, Lammia, Tuulosta, Hauhoa ja Kalvolaa.

Hämeenlinna
Vanhassa maisemataulussa ihmisiä ja Hämeen keskiaikainen linna
Johan Knutsonin Hämeenlinna-maalaus on vuodelta 1858. Taiteilija kuvaa Hämeen linnaa ja Vanajavesi-näkymää kaupunginpuistosta käsin.Hämeenlinnan taidemuseo

Hämeen linna, Vanajavesi ja Hämeenlinnan katunäkymät ovat olleet vuosisatojen saatossa suosittuja aiheita, joita ovat käyttäneet niin taiteilijat, koululaiset kuin harrastelijatkin maalauksissaan.

Hämeenlinnan taidemuseo etsii nyt yksityisten hallussa olevia maisemateoksia, jotka eivät ehkä ole aiemmin olleet missään julkisesti esillä. Töitä voi olla Hämeenlinnan seudun lisäksi myös muualla Suomessa, minne ne ovat kulkeutuneet muuttojen ja perintöjen myötä.

Ali Munsterhjelm, Yrjö Saarinen ja Väinö Kamppuri ovat tunnettuja Hämeenlinnan ja Hattulan seutuja kuvanneita maisemamaalareita.

– Esimerkiksi Väinö Kamppuri on kuvannut moneen otteeseen Hattulan Mierolan siltaa. Jos nyt löytyisi lisää Kamppurin töitä, saisi aiheesta komean sarjan esille, sanoo museonjohtaja Taina Lammassaari.

Taidemuseon omissa kokoelmissa on jonkin verran seudun maisemamaalauksia. Lisäksi niitä on Hämeenlinnan kaupunginmuseon kokoelmissa.

Kotien kätköistä juhlavuoden näyttelyyn

Seutua kuvaavista maisemateoksista koostetaan Hämeenlinnan taidemuseoon näyttely, joka omalta osaltaan juhlistaa 380 vuotta täyttävää Hämeenlinnan kaupunkia.

Juhlanäyttelyssä tutustutaan siihen, miten taiteessa on eri aikoina kuvattu Hämeenlinnan seudun maisemia. Näyttely käsittelee kaupunkialueen lisäksi maisematöitä Rengosta, Lammilta, Hauholta, Tuuloksesta ja Kalvolasta.

Hämeenlinnan taidemuseo ottaa tavallisten asukkaiden tietoa ja töitä arvioitavaksi maanantaina 22. lokakuuta iltapäivällä.

Tietoja teoksista voi myös lähettää taidemuseolle sähköpostilla. Viestiin tulee liittää teosta käsittävät tiedot: teoksen kuva, taiteilija, teoksen nimi, valmistusvuosi, tekniikka, koko, omistajan yhteystiedot sekä tieto teosta kuvaavasta paikasta.

Tuleva maisemanäyttely avautuu yleisölle Hämeenlinnan taidemuseossa helmikuussa 2019.

Lue seuraavaksi